Spring naar de content

Zo beveiligt u uw computer tegen de AIVD en NSA

Hoewel de meeste voorbijgangers in mijn straat wellevende burgers zijn zonder kwaad in de zin doe ik toch tegen de avond de voordeur stevig in het slot. Je weet maar nooit. En hoewel ik mij op het internet eigenlijk alleen met heel onschuldige zaken bezighoud wordt het tijd voor een slot op mijn computer. Ik wil niet dat de Amerikanen meekijken. Dat slot bestaat en het is niet onomstreden. Het heet Tor. 

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Geert Poorthuis

Letterlijk de halve wereld (die helft met een internetverbinding) reageerde dit weekend geschokt toen bleek dat de NSA (National Security Agency) van de Verenigde Staten alle internetverkeer dat wij genereren via bijvoorbeeld Google, Facebook en andere computergiganten nauwkeurig modereert. Uit naam van de veiligheid van het land kijken zij mee met alles wat wij doen, zeggen en schrijven op het internet. Hoewel ik aanneem dat een groot deel van het onderzoek is geautomatiseerd blijft het een onderneming van herculische afmetingen. Toen ik nog Facebook had vond ik het al een hele klus om alles wat mijn vrienden schreven bij te houden.

Het voelt niet goed
Wij weten dit dankzij een inmiddels gevluchte klokkenluider die jaren voor die NSA werkte en enkele documenten heeft gelekt naar een Amerikaanse en een Engelse krant. Fascinerend maar ook angstaanjagend nieuws dat wij eigenlijk altijd al vermoedden: het World Wide Web is zo lek als een mandje en de (Amerikaanse) overheid kijkt mee naar de lekkages. Men weet daar dus dat ik zaterdag een feestje had in Klein Amsterdam en zondag mijn schoonouders te eten heb gehad in mijn zonnige achtertuin. So what, zou je denken. Maar het voelt niet goed. Dat is geen informatie die een overheid iets aangaat.

Nu zijn er natuurlijk lieden die wel iets te verbergen hebben op het internet: aan de ene kant bijvoorbeeld politieke dissidenten die ondemocratische regimes bestrijden met pamfletten en fimpjes, aan de andere kant van het spectrum de misdadigers van het internet. De mensen die cyberaanvallen opzetten, de creditcardfraudeurs maar ook de pedofielen die filmpjes willen uitwisselen. Hoe verwerpelijk dat ook is, zij slagen er eigenlijk wonderwel in om aan de aandacht van de overheid te ontsnappen.

Tor-netwerk
Het lijkt erop dat het tijd wordt dat ook wij, de rechtschapen burgers van deze wereld, eens gaan kijken naar de beveiliging die zij gebruiken. Zij maken veel gebruik van het zeer omstreden Tor-netwerk. Kort gezegd versleutelt het de locatie van de internetgebruiker (en de informatie) door gebruik te maken van anonieme servers op allerlei plekken in de wereld. De oorspronkelijke afzenders zijn daarmee niet meer te achterhalen.

Het installeren van zo’n ‘Tor-slot’ is eigenlijk heel eenvoudig. We hebben het even voor u getest. U kunt een tor-extensie toevoegen aan uw Firefox-browser (ook op Android in uw mobiel, op te halen in de Playstore) of zelfs kiezen voor een compleet besturingssysteem dat op Tor is gebaseerd. Dat heb ik hier al even geinstalleerd (een Linuxvariant uit het politiek correcte Denemarken). Zolang onze regering op zijn handen blijft zitten in deze heikele kwestie moeten wij burgers zelf onze bescherming ter hand nemen.

Onderwerpen