Spring naar de content

Filmmaker Roy Dames sterft voor een goed shot

Hoeren, loverboys, drugsbaronnen en criminelen: ze kennen hem allemaal en laten zich maar wat graag door hem en zijn camera volgen. De documentaires van filmmaker Roy Dames geven ons een uniek beeld van de zelfkant van de Nederlandse maatschappij.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Nick Muller

Dames maakte in het verleden onder andere de documentaires Meiden van de Keileweg, een serie over de straatprostituees op deze beruchte weg in Rotterdam, Mijn moeder, de hoer over Iris, een vrouw van middelbare leeftijd die al twintig jaar in ‘het leven’ zit en Foute vrienden, over het roerige leven van ‘vier bloedgabbers uit de Amsterdamse penose.’

Hoe belandt een keurige katholieke jongen uit Beverwijk, ooit student Tropische Landbouwkunde (!), in een wereld die het daglicht niet kan verdragen? “Als ik naar voetbal moest, wilde ik niet. Als ik naar school moest, wilde ik niet. Als er iets was wat ik niet mocht, dan wilde ik dat wél. Ik was een rebel, op zoek naar sensatie. Daarnaast was ik altijd al geobsedeerd door film- en fotocamera’s. Ik dacht: dat moet ik combineren.”

Vice zocht de documentairemaker op en spreekt hem over zijn werk en leven. En over zijn nieuwste plannen: een jihad-strijder uit Zoetermeer volgen tijdens zijn missie in Syrië. De BBC heeft al interesse getoond in de beelden en een anti-kidnapcursus aangeboden. Is Dames dan nooit bang dat hem iets overkomt? Nee. Sterker nog: hij is zelfs bereid om te sterven voor dat ene, juiste shot.