Spring naar de content

Italië doet tenminste iets aan z’n economie. Echt waar?

Het kwam gisteren al in het nieuws en wordt vandaag nog verder in de media opgevolgd. De teneur is: Italië doet tenminste iets om z’n economie te stimuleren. 

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Dr. Doom

Er is iets geks aan de hand met onze beoordeling van financieel-economisch nieuws, we kunnen de impact en de getallen nauwelijks meer beoordelen. 3 miljard voor de wegen, 5 miljard voor het stimuleren van de kredietverlening aan het MKB. Dat is wat Italië doet en het lijkt nogal wat.

Stel, u koopt een huis en kondigt direct een grondige verbouwing aan. Het huis kost u 250.000,- en voor de grondige verbouwing trekt u 375 hele Euro’s uit. Dat is wat Italië doet met die 3 miljard voor het wegennet, afgezet tegen de omvang van de economie. Italië heeft 650.000 kilometer aan wegen waarvan 7.000 autostrada. Dan kun je met die 3 miljard precies de gaten in de wegen repareren die er vanwege de ook daar langer voortdurende winter zijn geslagen.

Italië heeft ruim 68.000 ondernemingen, daarvan heeft 99,8 procent minder dan 125 werknemers heeft. Iets meer dan 68.000 ondernemingen hebben minder dan 20 werknemers. Nederland, met een economie die minder dan een derde van die van Italië is, heeft al meer grote ondernemingen.

Ook hier geldt: 5 miljard klinkt als een hoop en het zou ook best in elk geval een beetje kunnen helpen. Maar in de praktijk zal waarschijnlijk al de helft opgaan aan bureaucratie en regelgeving. Dan heb ik over het geld en nog niet eens over de tijd die er overheen zal gaan. En wat er mogelijk hier en daar nog aan de strijkstok blijft hangen. Van dat laatste kun je dan nog zeggen dat het links- of rechtsom en op een andere dan de beoogde plek toch in de economie terecht komt.

Heb ik de pest aan Italië? Helemaal niet, het is mijn favoriete land, ik kom er een paar keer per jaar. Maar ik ben blij dat ik daar mijn brood niet hoef te verdienen.

Het ging mij er meer om dat we vooral niet moeten denken dat een miljard veel is. Of welbesteed.

Dr. Doom is een pseudoniem. Als belegger is hij verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Beleggingsvereniging Fibonacci. Op het moment van het schrijven van deze column heeft de vereniging posities in Ahold, Akzo Nobel, ASML, DSM, Heineken, KPN, Philips, Shell en Unilever en is Long in de AEX. De positie in de AEX is kortlopend en wisselt regelmatig. Die kan dus nu al anders zijn. Volg Dr Doom op Twitter.
———

Download de gratis app van Tablisto om ons maandblad op uw tablet te lezen
Volg HP/ De Tijd op Twitter

Onderwerpen