Spring naar de content

Vier tips om digitaal de crisis te overleven

Daar de media en de overheid ons dagelijks aanpraten dat wij in de ernstigste crisis sinds de beurscrash van de jaren ‘20 (van de vorige eeuw) verkeren kan het geen kwaad om eens nader te bestuderen hoe wij die crisis, met name digitaal, kunnen overleven. Enkele tips op een rijtje. Beproefd maar niet allemaal legaal, zeg ik er eerlijk bij. 

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Geert Poorthuis

 

1. Koop een goedkope smartphone met Wifi. De Chineze firma Huawei biedt sinds gisteren de dunste smartphone ter wereld aan, maar heeft ook voor nog geen 100 euro een uitstekend toestel met Android 4.1 in de aanbieding. Uit eigen ervaring kan ik mededelen dat het apparaatje het prachtig doet. En het duurt nog maar enkele maanden voordat zowat heel Nederland is bedekt met een deken van gratis Wifi. Dus een abonnement is helemaal niet meer nodig. Dat scheelt u zomaar 30 of 40 euro per maand als u bereid bent af te zien van bellen en SMS-en en genoegen neemt met Twitter, Facebook, Wechatten of Whatsappen.

2. Ontvang met open armen de ‘kapotte’ computers van buren en vrienden. Ik schrijf en surf hier al anderhalf jaar lang met een desktop die door de gebruiker was opgegeven en bijna weggegooid. Kwestie van schoonvegen en herladen met (bijvoorbeeld) Linux Mint 14 dat maar heel weinig geheugen nodig heeft en volgens kenners beter is dan Windows 8. Laat u niet bedonderen door de grote computerfirma’s die eigenlijk alleen maar uit zijn op uw geld en op uw data.

3. Koop een e-reader. Voor iets meer dan 60 euro koopt u bij Blokker een e-inklezer waarop u (met een goedkoop sd-kaartje) duizenden boeken kunt laden waarmee u voor maanden of jaren de gang naar de boekenwinkel bespaart. Hoe u die boeken aanschaft laat ik over aan uw gevoel voor moraal en misdaad. Gratis boeken zijn er legaal in overvloed, kijk maar eens op Gutenberg.org. En als je, zoals ik, graag Engelstalige fantasy/science-fiction leest, zijn er nog talloze andere mogelijkheden waarover ik echter van de Stichting Brein geen toelichting mag geven.

4. En tenslotte: bij het bestrijden van een crisis hoort ook onthaasting. Accepteer dat er niet overal verbinding is en dat niet alle informatie, muziek of communicatie elke seconde beschikbaar is. We zijn er aan gewend geraakt, de afgelopen decennia, dat we 24 uur per dag bijgepraat worden over het nieuws en al onze relaties en vriendschappen. Het kan helemaal geen kwaad om af en toe tijd in te bouwen voor bezinning en niet op elke hype te reageren via Twitter of Facebook. Een computer is hartstikke handig. Maar of-ie voor intermenselijke relaties bevorderlijk is waag ik ernstig te betwijfelen.