Spring naar de content

HP/De Tijd nummer 07: vrolijke cynici, reisverhalen, vakantieleed, beroepslezers en meesterschrijvers

In HP/De Tijd’s extra dikke vakantienummer (vanaf 3 juli in de winkel) gaat Neelie Kroes te biecht bij Jojanneke. Cabaretier Daniël Arends over adoptie, dik zijn en negergrappen. Patty Brard verkoopt zichzelf. Vriend & vijand over Sylvia Witteman. Groots en meeslepend netwerken bij Campagnebureau BKB. Reconstructie van de geheime affaire van Ruud Lubbers. Verder: Kees Brusse, Derk Bolt, Jan Terlouw, de mooiste (wieler)boeken en nog veel meer.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Lisa Bouyeure

/Economie & Politiek
Neelie Kroes staat bekend als een bikkelharde tante, voor wie ambitie boven de liefde gaat en die weinig opheeft met seksegenoten die thuis bij de theepot blijven zitten. Eurocommissaris Neelie Kroes over haar werkdrift, feminisme en de geloofwaardigheid van ‘Brussel’.

Bureau BKB. Jongens waren ze, ambitieuze jongens, toen ze in 1999 campagnebureau BKB begonnen. Met hun commerciële werk financieren ze klussen die ze gratis doen, plus een eigen schooltje. Omdat ze die dingen óók ‘leuk en zinnig’ vinden. Dat ze er zulke interessante contacten aan overhouden, is mooi meegenomen.

Na een jaar of dertig belandde het verhaal over een liefdesaffaire van Ruud Lubbers dan toch in De Telegraaf. Voor de Rotterdamse stadschroniqueur Joris Boddaert, die zijn primeur lange jaren nauwelijks had weten te slijten, betekende de publicatie de bekroning van zijn carrière. Een niet van pikante petite histoire gespeende Kralingse kroniek.

/Samenleving
Sylvia Witteman neemt in haar columns voor de Volkskrant en LINDA haar liederlijke leven op de hak. De avonturen met kat, kinderen en huisgenoot P. zijn zo populair dat ze bewerkt zijn voor het theater, en ook een film is in de maak. Is ze een begenadigd fijnschrijver of een grofgebekt onmens? Vriend en vijand over Sylvia Witteman.

Vakantieleed. De grote vakantie draait voor menigeen uit op een grote deceptie. Relaties exploderen, carrièretijgers slaan op tilt, en overal is het stervensdruk. Maar thuisblijven is nauwelijks een optie. Een geheel verzorgde illusie.

De kinderjaren van Kees Brusse liggen ver achter hem, maar laten hem niet los. Hij blijft graven naar zijn vader, de schrijver van een klassiek jongensboek, die zijn eigen zoon aan zijn lot overliet. Toch is hij hem dankbaar. ‘Hij bracht mij op het spoor van het toneel.’

Zaterdagbijvoegsels en reisglossy’s staan vol verhalen over paradijselijke oorden, die regelrecht uit de koker van een pr-bureau afkomstig lijken. Vaak zíjn ze dat ook. Hoe omkoopbaar is de reisjournalist?

Het eeuwfeest van de Tour de France is aanleiding voor een eruptie van boeken over de koers en alles eromheen. Alsof er nog niks wás. Een Korte, Onvolledige en Volstrekt Niet Chronologische Geschiedenis van het Wielerboek.

Patty Brard heeft een ‘grote brulbek’, geeft ze toe. En een hysterisch kantje. Het zijn de unique selling points van het merk Patty Brard waar ze haar brood mee verdient. Maar in haar schuilt ook een verlegen typje dat het liefst thuis bloemen schikt. Een gesprek over roem, bedrijfsongevalletjes en haar likes en don’t likes onder de BN’ers.

/Cultuur
Hij is de coolste en misschien ook wel de leukste cabaretier van dit moment. Nu gaat hij nog in een film spelen ook. Oog in ook met adoptiekind Daniël Arends (33), alias ‘de dikke Wibi Soerjadi’. ‘Absurdisme vertelt me veel meer dan een geheven vingertje.’

Van KGB-spion tot meesterschrijver. De Zweedse auteur Jan Guillou werkt aan zijn magnum opus, een romancyclus over de twintigste eeuw. Daarvoor was hij vooral bekend om zijn thrillers én als de onthuller van het Zweedse ‘Watergate’. ‘Woodward en Bernstein kregen de Pulitzer-prijs, ik tien maanden cel.’

De dood van de detective. De boekenmarkt wordt overspoeld door krachteloze misdaadliteratuur, van doorzonthriller tot Scandi-noir. Combineren, deduceren en analyseren leidt tot een verrassende conclusie: het is de laatste opflakkering van een stervend genre.

Zomerlezen. Wat lezen schrijvers en beroepslezers op vakantie? In de reiskoffer van Helga Ruebsamen, Job Lisman, Daniëlle Serdijn, Thomas Heerma van Voss en Viktor Frölke.

Superpulp. Bij het ultieme zomergevoel horen boeken die weinig om het lijf hebben en toch onweerstaanbaar zijn. Dries Muus weegt de Grote Drie van de vakantietrash: Brown, Van Royen en Adler-Olsen.