Spring naar de content

Dus zo ziet een crisis er uit. In Leiden

Het was gisteren in Nederland prachtig weer en dus ook in mijn stad Leiden. Zo kon het gebeuren dat ik met mijn vrouw, een zoon en mijn 93-jarige vader een stukje ging varen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Dr. Doom

Maakt u zich geen zorgen, Dr. Doom heeft geen zeewaardig jacht, wel een 18-jarig sloepje. Onze route bracht ons eerst langs de buitenkant van de stad alwaar de wat grotere boten opereren, zeg maar categorie vanaf zo’n € 50.000,-. En vervolgens was het filevaren in de Leidse binnenstad met bootjes in de prijscategorie vanaf zo’n € 10.000,-.

Mijn vader keek zijn ogen uit, hoewel hij als MKB-er volop de naoorlogse groei heeft meegemaakt is hij als kind toch ook vooral in de crisisjaren van voor de Tweede Wereldoorlog gevormd. Mijn ouders legden de hele weg af van wat je nu ronduit arm zou noemen naar zeer welvarend. En zelfs heb ik, met mijn broers en zussen, in mijn jonge jaren omstandigheden meegemaakt die je nu armoede zou noemen maar die toen heel normaal waren, althans in het milieu waarin ik verkeerde.

Wat we nu meemaken geeft het woord crisis een hele nieuwe lading, alles is relatief. We zijn gewend geraakt aan een enorme welvaart en vinden die heel normaal. Wie nu zijn baan kwijtraakt, wie nu zijn huis moet verkopen en misschien ook wel zijn auto wegdoet: het zijn drama’s. Maar nog steeds is er voor 90 procent van de Nederlandse bevolking niet echt iets aan de hand. Behalve dan misschien de nullijn.

Die nullijn zagen we gisteren in Leiden en u zult ‘m ongetwijfeld in uw woonplaats ook hebben gezien. Tijdens een tochtje van een uur of twee zag ik voor tientallen miljoenen aan pleziervaartuigen. De terrassen zaten meer dan vol. De gemeente organiseerde Woodstock op het water: bandjes toerden op boten spelend door de stad. In het historische Waag-gebouw is sinds ruim een week door het storten van vele kubieke meters zand een heus strand gecreëerd dat nooit zon zal zien, het ligt helemaal binnen en is de gekte voorbij. Nou ja, u ziet mijn punt. De ene crisis is de andere niet. In elk geval niet in Leiden.

Dr. Doom is een pseudoniem. Als belegger is hij verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Beleggingsvereniging Fibonacci. Op het moment van het schrijven van deze column heeft de vereniging posities in Ahold, Akzo Nobel, ASML, DSM, Heineken, KPN, Philips, Shell en Unilever en is (heel even) Long in de AEX. De positie in de AEX is kortlopend en wisselt regelmatig. Die kan dus nu al anders zijn. Volg Dr Doom op Twitter.
———

Download de gratis app van Tablisto om ons maandblad op uw tablet te lezen
Volg HP/ De Tijd op Twitter

Onderwerpen