Spring naar de content

Hoe je je koffer NIET moet inpakken

Dit zijn inpaktips voor mensen die lichtgewicht willen reizen en niet, als ze een paar weken naar Sevilla, Atjeh, Rio, Senegal of Melbourne gaan, met boomhut-formaat koffers willen slepen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Iris Hannema

De grootste denkfout bij het inpakken is dat we dénken op vakantie van alles nodig te hebben. Fout: je hebt juist heel weinig nodig. Kijk, als je het belangrijk vindt om je te omringen met ‘je eigen spulletjes’ omdat je je daarmee op vakantie pas echt thuis voelt, kan je misschien beter gewoon lekker thuisblijven? Het hele eieren eten van op reis zijn, is nou net dat je je níet thuis voelt, omdat je niet thuis bént, maar misschien ben ik met al dat gereis wel verpest, dat kan natuurlijk.

Niet voor kinderen
Voetnoot: dit zijn zomertips voor warme bestemmingen, dus wie naar Siberië afreist of in Patagonië van Chili naar Argentinië gaat hiken, hoeft niet verder te lezen. Ook mensen met kinderen, niet boos worden, dit zijn tips voor kinderloze-vakanties.

‘Handige’ reisspulletjes
Ik erger mij groen en geel aan al die nutteloze, overgewaardeerde ‘handige’ reisspulletjes die drogisterijen in de aanloop van de zomer aanprijzen, alsof je het zonder niet eens tot Schiphol zou overleven. Want, kom op zeg, wie gaat er nu in hemelsnaam op vakantie naar plekken waar ze geen apotheek hebben? Waar ze nergens zeep of zonnebrand verkopen? Waar geen kiosken en restaurantjes zijn, zodat je energiebars met açai-bessen moet inslaan tegen de flauwte?

Intieme delen van hun aprapos
Ik denk dat iedereen het heus wel overleeft zonder speciale paspoort-bescherm-etui-, waterdichte kofferbeschermer, plastic adreslabel met cool printje erop, haarmaskers met enorme UV-filter (want anders gaat je haar dood, terwijl je haar al dood ís), afvalzakjes voor onderweg (want in Spanje zijn geen prullenbakken?), intieme hygiënedoekjes (want de vrouwelijke intieme delen raken helemaal van hun a propos als ze twaalf uur in een auto zitten).

+ het meest overgewaardeerde reisproduct – de papieren toiletbrilbeschermers, die je over een vieze toiletbril kunt leggen zodat je toch kunt zitten. Vaak hébben wc’s niet eens brillen en daarnaast, als die zo smerig zijn dat er poep, schaamhaar en geitenbloed aan plakt, wil je er dan op zitten met een papiertje ertussen? Nou, ik niet.

+ De achterlijke anti-berovings money-beltcome on! Zelfs in de Serengeti-woestijn weten de nomaden ondertussen allang dat toeristen hun geld, paspoort en credit card ‘veilig’ verstoppen in die riemtasjes, zweterig om de heupen onder hun kleren gebonden. Er zijn ook flapdrollen die hun flesje water betalen met geld uit hun money-belt (zich ‘discreet’ omdraaien, T-shirt omhoog trekken, flappen pakken en betalen, precíes níet de bedoeling).

+ badhanddoeken zijn voor reizende onbenullen – het enige wat je nodig hebt is een sarong: om je af te drogen, om als sjaal om je hals te slaan, om mee op het strand te liggen, om een rok of jurk van te vouwen, om je hoofd heen te draperen om een kerk, moskee of andere heilig plaats te betreden. De op één na slechtste reisuitvinding is dan ook: de snel drogende handdoek. Nog nooit geprobeerd? Doe maar, dan snap je meteen waarom het vreselijk is.

+ handwaszeep in tube overbodig – je hoeft maar weinig kleding mee te nemen als je maar overal je boeltje even op de hand wast (drie onderbroeken, twee T-shirts, één korte en één lange broek, één paar schoenen, slippers). Want wat is nou eigenlijk het verschil tussen een tube speciale handwaszeep en gewone zeep? Nada, nul. Gewoon douchegel of stuk zeep gebruiken en goed uitspoelen met veel water.

+ geen veertien duizend setjes als uitgaansoutfit, één leuke combi is genoeg. Als je het goed aanpakt, ga je elke avond naar een andere bar (omdat je je in die ene hebt misdragen, want nou ja, je bent op vakantie), dus niemand weet dat jij iedere nacht hetzelfde aan hebt.

Echt onmisbaar
+ de slaapzak van Egyptische zijden, want: weegt niets, is klein, luchtig en ze hebben een hoody waar je je haar en hoofd ook tegen bedluizen en veertien jaar oude spermavlekken kunt beschermen.

+ net zo onmisbaar: slaapmasker, oordopjes en een mini-cijferslotje om je bagage of de locker waarin je bagage staat, mee af te sluiten.

Tot slot: ga je ergens heen waar je geen shampoo of toiletpapier kunt kopen, waar laat staan een plee is, dan heb ik nog maar één tip over en wel te koop bij de Nederlandse drogisterij: condooms, die kun je echt maar beter bij je hebben op vakantie.

Reisjournalist Iris Hannema (1985) reist sinds 2008 schrijvend en fotograferend, in haar eentje, de wereld over. Als u wilt weten waar zij zich nu bevindt, kunt u haar volgen op Twitter.