Spring naar de content

Edward Snowden laat zien hoe bipolair Europa is

Frankrijk is boos, heel boos, enorm woedend op de VS om PRISM. Dat het land spionageactiviteiten ontplooit in de richting van een partner is ze compleet in het verkeerde keelgat geschoten. Samenwerken en toch leeggeroofd door je vrienden is ook niet leuk. Een begrijpelijke en in mijn ogen terechte reactie.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Brenno de Winter

En dus, zou je zeggen, ga je voorzichtig om met de man die je op de problematiek heeft gewezen: Edward Snowden. Bijvoorbeeld door diens asielaanvraag wegens politieke gevoeligheid even onderop de stapel te leggen, zodat je (nog) geen kleur hoeft te bekennen. Maar precies het tegenovergestelde is het geval: Frankrijk struikelt bijna om aan te kondigen dat de aanvraag van de klokkenluider niet wordt gehonoreerd.

Dezelfde week voert Frankrijk de druk nog een beetje op door een vlucht van de president van Bolivia te weigeren in het luchtruim, omdat het land vermoedt dat Snowden aan boord zit. Het toestel landt op de luchthaven van Wenen en de klokkenluider blijkt niet aan boord te zitten.

Spionage
In Nederland was het Jaap de Hoop Scheffer die al heel snel op de radio roept dat het asiel kansloos is, omdat Snowden de wet heeft overtreden. Vluchtelingenwerk Nederland was zo scherp om erop te wijzen dat wij wel asiel verlenen aan mensen die homo zijn en uit Iran zijn gevlucht, omdat ze daar de wet hebben overtreden. Het verlenen van politiek asiel is nu eenmaal een … politiek besluit.

Waar het om gaat is dat Snowden ons wijst op de gevaren van digitale spionage. In een rapport van het National Cyber Security Center (NCSC) dat minister Ivo Opstelten (Veiligheid & Justitie) naar de Tweede Kamer stuurde wordt zelfs duidelijk dat onze economie lijdt onder digitale spionage.

Voorkomen
Gelukkig wijst het rapport er – terecht – ook op dat de gevolgen eenvoudig zijn te beperken, omdat bedrijven hun beveiliging slecht hebben geregeld. Vooral het beveiligen van toegang gaat nog altijd met slechte wachtwoorden en ook worden systemen onvoldoende bijgewerkt.

Hackers wijzen ons op die lekken. Door dit uit te proberen en vervolgens alarm te slaan. Als de lekken worden gedicht of nieuwe fouten in systemen worden gedicht, wordt misbruik een stuk moeilijker. Veel spionage en misbruik is dan te voorkomen. Opstelten erkent dit in het Responsible Disclosure beleid.

Eendimensionaal
Ook het Openbaar Ministerie erkent de meerwaarde hiervan in een brief naar de hoofden van alle parketten in Nederland. Topman Herman Bolhaar adviseert echter wel onderzoek te doen en de hacker ook als verdachte aan te merken. Het gevolg van deze eendimensionale benadering is dat goedwillende mensen worden gecriminaliseerd met alle gevolgen van dien. Het melden van lekken is dus risicovol en gebeurt minder.

Ondertussen open je de weg voor spionage en misbruik, zoals we afgelopen jaar bij honderdduizenden bespioneerde computers zagen. De wereld is niet zwart-wit en soms moet je keuzes maken. Ik kies voor bescherming van onze economische belangen boven een fout die iemand misschien heeft gemaakt. Daarom ben ik hackers en Snowden dankbaar.