Cultuur De winnende boeken
175 seconden leestijd

Bibliotheek, ik hoef uw giftig cadeautje niet

Als ik ergens niet tegen kan is als een ander besluit dat iets voor mij ‘leuk’ is.

Om mee te maken, om naar te kijken, te eten of om te lezen. Ik kreeg daarom meteen een zwarte vlek van woede voor mijn ogen toen ik las dat de gezamenlijke bibliotheken van dit land ons tijdens deze zomer een cadeautje gaan aanbieden van 55 gratis e-books die ‘leuk zijn te lezen’. Mag ik weten welke betuttelende sufkoppen van de bibliotheken die keus hebben gemaakt en mag ik alsjeblieft zelf bepalen welke boeken ik wanneer lees? Zelden zoveel minachting van de serieuze lezer meegemaakt!

Vakantiebieb.nl
Dat bibliotheken ons lezers lastige idioten vinden was me al wat langer duidelijk maar dit jongste initiatief gaat nog weer een stapje verder: het heet vakantiebieb.nl en biedt ons de mogelijkheid om ‘gratis’ 55 boeken te downloaden waarvan iemand bij de bieb heeft besloten dat ze voldoen aan de grootste gemene deler van de boekensmaak van dit volk: jeugdboeken en thrillers dus want daaraan verdienen de Nederlandse uitgevers hun snelle geld.

De website meldt, alsof ze het tegen digitale kleuters heeft, dat we na het downloaden van de boeken het internet verder niet nodig hebben. Nee, natuurlijk niet, we hebben ze net op onze e-reader gezet. Welke gek heeft deze tekst gemaakt en dit initiatief bedacht? Komt er dan nooit een einde aan de onverschilligheid, het ongemak en het onbenul waarmee we in dit land omgaan met het digitale lezen dat inmiddels zo’n zeven jaar bestaat?

Censuur van gesubsidieerde boekeninstellingen
Maar daar blijft het niet bij: volgens de bibliotheken lezen wij alleen tijdens de zomer-, herfst- en kerstvakantie. Daar zal wel een vaag marketingonderzoek achter zitten waarvoor ik en niemand in mijn omgeving ooit is bevraagd. Hoe dan ook: in de zomervakantie, die acht weken duurt en net is begonnen mag u van de bieb 55 boeken lezen, tijdens de andere vakanties slechts 15 boeken, opnieuw samengesteld door dat clubje van biebmensen dat me steeds meer doet denken aan wat je vroeger wel aantrof in RK- of PC-biblotheken: een commissie die boeken vooraf controleerde op geschiktheid voor de kwetsbare achterban. De censuur van de gesubsidieerde boekeninstellingen is weer helemaal terug.

Natuurlijk begrijpen wij de achtergrond van deze belachelijke actie wel: uitgevers zijn huiverig om hun (veel te dure) aanbod van e-books via de bibliotheken te verspreiden uit angst voor piraterij en inkomstenverlies: terecht, moeten ze die boeken maar niet zo duur maken. Ze geven daarom een klein deel van hun aanbod gratis weg in de hoop dat het de lezers alsnog stimuleert om bij de reguliere boekhandel extra e-books tegen de volle prijs aan te schaffen.

Giftig
Maar het is zeer bedenkelijk, wat zeg ik, verwerpelijk, dat de bibliotheken meegaan in deze marketingsstrategie. Die hebben namelijk een publieke verantwoordelijkheid om lezers een zo breed mogelijk palet van boeken aan te bieden. En zich niet door de uitgevers te laten voorschrijven wat ‘leuke’ boeken zijn. Bibliotheken, al zou het gratis zijn, ik hoef uw giftig cadeautje niet.


Geert Poorthuis

Geert Poorthuis is boekhandelaar, journalist, hartstochtelijk lezer en docent Nederlands en journalistieke vaardigheden. Hij is dol op gadgets en technologische vernieuwingen, zelfs na meer dan drie decennia achter een toetsenbord. Hij woont en werkt in een middeleeuws pandje in een middelgrote stad in het oosten van het land.

Lees ook
 • RdeWitte

  Goh,
  Het 47ste anti-bibliotheek of anti-uitgevers artikeltje van Geert, de enige in een wereld van volledige randdebielen die echt snapt hoe de wereld van het digitale boek werkt. (En natuurlijk weer een drogreden dropt om ebooks te stelen. Ze zijn te duur. Geef je die reden ook op bij een Mercedes dealer als je daar je auto jat . O, nee, dat is iets heel anders natuurlijk )

 • Hank Rees

  Je mag een gegeven paard niet in de bek kijken. Niet op in gaan kan ook. Maar ja, dit is puur azijn pisserij.

 • Willem

  Kan iemand deze zelfvoldane figuur uitleggen dat de kern van marketingonderzoek juist is dat het daarbij niet nodig is iedereen persoonlijk te bevragen en het dus volstrekt logisch is dat hij (of een ander lichtend voorbeeld uit zijn omgeving) niet is benaderd.

  Trouwens, misschien kunnen anderen er wel heel slecht tegen wanneer iemand ze zegt wat niet leuk is. Ik sluit me in elk geval bij de eerste reactie aan, want ik heb er ronduit een hekel aan wanneer iemand mij vertelt wanneer diefstal terecht is. Zeer bedenkelijk, wat zeg ik, verwerpelijk….

 • Kolonel Prins

  Tja, dit is een wel erg zuur stukje zeg! Digitaal lezen zit in Nederland in een zeer moeilijke positie: De staat der Nederlanden die op een digiboek 21% BTW heft (op een papieren boek 6%), uitgevers die niet willen meedenken over een concept (of ze nou willen of niet: digilezen ontwikkelt zich), zij worden niet bekritiseerd.
  En als de Bieb dan iets positiefs bedenkt, is er altijd wel weer die Nederlander “die het niks vindt”

 • Arie van der Zouwen

  Goh…wat een zuur stukje.

 • Eliane

  Ik vind het een prima initiatief, goed van de bibliotheken dat ze dit doen en e-lezen bij een groter publiek bekend maken/ aantrekkelijk maken.

 • Karin

  ik weet dat columnisten de taak hebben om het gechargeerd te brengen (roept lekker reacties op), maar dit is te erg. Mij doet het teveel denken aan mensen die klagen over een roddeltijdschrift of televisieprogramma, maar er ondertussen wel naar kijken. (zeker beroepsmatig..)
  Of aan zo’n zeurend kind in de speelgoedwinkel die aldoor zegt ‘dat wíl ik niet…..’
  Het is geen verplichte app. Niet mee eens? vooral niet gebruiken/lezen!
  gelukkig zijn er anderen wel blij mee.

 • Monique Bon

  Tjezus, sommige mensen hebben echt altijd wat te zeiken zeg! Dan lees je ze toch niet?! Ik vond het een heel positief initiatief. Bedankt bieb!

 • m.verweijmeren

  Een korte reactie op het stuk van Geert Poorthuis:

  De expertise van bibliotheken ligt op het vlak van lezen, dat zal niemand zijn ontgaan. Om die reden zijn titels geselecteerd die inderdaad ‘leuk’ zijn om op vakantie te lezen. Waarom zou je tijdens je vakantie mensen aanraden om iets te gaan lezen wat niet leuk is??? Te veel mensen vinden het al een hele stap om een boek ter hand te nemen. En als je de geselecteerde boeken niet leuk vindt en een doorgewinterde digitale lezer bent dan maak je er er gewoon geen gebruik van. Het is niet zo dat na 7 jaar digitaal lezen iedereen er in thuis is, dat merken bibliotheken elke dag aan de vragen die daarover gesteld worden. Ik heb de app als heel handig ervaren, al ben ik een doorgewinterde lezer en gebruiker van e-books. Boosheid over de manier waarop in Nederland omgegaan wordt met e-books is volkomen begrijpelijk, maar een dergelijk zuur stuk richting bibliotheken zal zeker niet helpen.

Meer artikelen