Spring naar de content

Bibliotheek, ik hoef uw giftig cadeautje niet

Als ik ergens niet tegen kan is als een ander besluit dat iets voor mij ‘leuk’ is.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Geert Poorthuis

Om mee te maken, om naar te kijken, te eten of om te lezen. Ik kreeg daarom meteen een zwarte vlek van woede voor mijn ogen toen ik las dat de gezamenlijke bibliotheken van dit land ons tijdens deze zomer een cadeautje gaan aanbieden van 55 gratis e-books die ‘leuk zijn te lezen’. Mag ik weten welke betuttelende sufkoppen van de bibliotheken die keus hebben gemaakt en mag ik alsjeblieft zelf bepalen welke boeken ik wanneer lees? Zelden zoveel minachting van de serieuze lezer meegemaakt!

Vakantiebieb.nl
Dat bibliotheken ons lezers lastige idioten vinden was me al wat langer duidelijk maar dit jongste initiatief gaat nog weer een stapje verder: het heet vakantiebieb.nl en biedt ons de mogelijkheid om ‘gratis’ 55 boeken te downloaden waarvan iemand bij de bieb heeft besloten dat ze voldoen aan de grootste gemene deler van de boekensmaak van dit volk: jeugdboeken en thrillers dus want daaraan verdienen de Nederlandse uitgevers hun snelle geld.

De website meldt, alsof ze het tegen digitale kleuters heeft, dat we na het downloaden van de boeken het internet verder niet nodig hebben. Nee, natuurlijk niet, we hebben ze net op onze e-reader gezet. Welke gek heeft deze tekst gemaakt en dit initiatief bedacht? Komt er dan nooit een einde aan de onverschilligheid, het ongemak en het onbenul waarmee we in dit land omgaan met het digitale lezen dat inmiddels zo’n zeven jaar bestaat?

Censuur van gesubsidieerde boekeninstellingen
Maar daar blijft het niet bij: volgens de bibliotheken lezen wij alleen tijdens de zomer-, herfst- en kerstvakantie. Daar zal wel een vaag marketingonderzoek achter zitten waarvoor ik en niemand in mijn omgeving ooit is bevraagd. Hoe dan ook: in de zomervakantie, die acht weken duurt en net is begonnen mag u van de bieb 55 boeken lezen, tijdens de andere vakanties slechts 15 boeken, opnieuw samengesteld door dat clubje van biebmensen dat me steeds meer doet denken aan wat je vroeger wel aantrof in RK- of PC-biblotheken: een commissie die boeken vooraf controleerde op geschiktheid voor de kwetsbare achterban. De censuur van de gesubsidieerde boekeninstellingen is weer helemaal terug.

Natuurlijk begrijpen wij de achtergrond van deze belachelijke actie wel: uitgevers zijn huiverig om hun (veel te dure) aanbod van e-books via de bibliotheken te verspreiden uit angst voor piraterij en inkomstenverlies: terecht, moeten ze die boeken maar niet zo duur maken. Ze geven daarom een klein deel van hun aanbod gratis weg in de hoop dat het de lezers alsnog stimuleert om bij de reguliere boekhandel extra e-books tegen de volle prijs aan te schaffen.

Giftig
Maar het is zeer bedenkelijk, wat zeg ik, verwerpelijk, dat de bibliotheken meegaan in deze marketingsstrategie. Die hebben namelijk een publieke verantwoordelijkheid om lezers een zo breed mogelijk palet van boeken aan te bieden. En zich niet door de uitgevers te laten voorschrijven wat ‘leuke’ boeken zijn. Bibliotheken, al zou het gratis zijn, ik hoef uw giftig cadeautje niet.