Spring naar de content

Kate Middleton is ‘te chique om te persen’

De geruchtenmolen rondom de bevalling van Kate Catherine draait al een paar weken op volle toeren. Waar bevalt ze? Wanneer bevalt ze? Hoe bevalt ze? Over dat laatste lopen de gemoederen al een paar dagen hoog op. Kate zou namelijk een nieuwe koning of koningin via een keizersnede op de wereld willen zetten. En dat is hoogst ongepast, vindt het volk.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Nick Muller

‘Kate Middleton is too posh to push’, schrijft de Britse Vogue in het zomernummer van deze maand. Vrij vertaald: Kate is te chique om te persen. Het is in Engeland, een land dat verknocht is aan haar tradities, hoogst ongebruikelijk voor een royal om via een keizersnede (hoewel het royaal klinkt) een koning of koningin op de wereld te zetten. Het wordt gezien als een manier om ‘makkelijk’ en ‘onnatuurlijk’ van de bevalling af te komen, terwijl doktoren haar om onduidelijke medische redenen een keizersnede zouden hebben aangeraden.

Toch heeft een keizersnede heeft ook een heleboel voordelen, zo stelt het magazine. “De baby hoeft zich geen weg naar buiten te worstelen en de moeder voelt zich na de bevalling niet alsof ze achterwaarts een marathon heeft gelopen in een oorlogsgebied. Sommigen beweren dat een baby voordelen ervaart door op een natuurlijke manier op de wereld gezet te worden, maar we kunnen het hem niet vragen, dus wint een kalme moeder het pleit. Ook vaders verkiezen een geplande bevalling boven een natuurlijke. Ze kunnen zich mentaal beter voorbereiden op het vaderschap én ze moeten niet zien hoe hun vrouw toegetakeld wordt tijdens de bevalling.”

Minister niet bij bevalling aanwezig
Een ander opmerkelijk nieuwsbericht: de Britse minister van Binnenlandse Zaken, Theresa May, zal niet aanwezig zijn bij de bevalling. Dat klinkt vanzelfsprekend, maar in vroeger jaren was het gebruikelijk dat de minister van BiZa aanwezig was bij het ter wereld komen van een koninklijke baby. Dit om officieel vast te stellen dat er werkelijk een koninklijke telg was geboren.

De laatste keer dat de minister van Binnenlandse Zaken bij een vorstelijke verlossing aanwezig was, was in 1936, bij de geboorte van een nichtje van The Queen. Een Brits parlementslid vroeg onlangs deze ouderwetse traditie nieuw leven in te blazen. Minister May antwoordde daarop dat deze traditie niet meer verplicht is, en ook dat haar aanwezigheid aan het koninklijke kraambed niet meer van deze tijd is.