Spring naar de content

Jeroen Dijsselbloem kan slecht tegen zijn verlies

Maandag werd bekend dat minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem cassatie aantekent tegen het besluit van de Ondernemingskamer inzake SNS. 

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Dr. Doom

Al weer een tijdje geleden werd probleembank SNS Reaal genationaliseerd waarbij Dijsselbloem voor het eerst gebruik maakte van de nieuwe Interventiewet. Hij onteigende het hele spul en verdomde het om de aandeelhouders schadeloos te stellen. Diezelfde aandeelhouders konden één beursdag eerder nog hun aandelen voor 84 cent per stuk verkopen. Het was een ongekend staaltje van powerplay: wie doet de minister wat als hij de wet toepast? Er zou voor de aandeelhouders ook geen mogelijkheid zijn om effectief protest aan te tekenen. Normaal kun je als aandeelhouder naar de Ondernemingskamer, maar nu de aandelen met één pennenstreek van Dijsselbloem in zíjn hand kwamen stonden de aandeelhouders van één dag eerder met lege handen.

Korte metten met Dijsselbloem’s redenering
Daar zette de Raad van State al heel snel een streep door, die besliste dat ook de oud-aandeelhouders in dit geval naar de Ondernemingskamer konden. Dat was nederlaag één voor de Staat.

De Ondernemingskamer maakte vervolgens korte metten met Jeroen Dijsselbloem’s redenering dat SNS failliet zou zijn gegaan en de aandelen dus waardeloos waren. Dat stond – en staat – nog helemaal niet vast, het was te kort door de bocht. En dus stelde de Ondernemingskamer dat deskundigen zich daar maar eens over moeten buigen. Over de vraag of een faillissement onafwendbaar was en zo niet: wat dan de waarde van de aandelen diende te zijn. Dat was 2-0 voor de aandeelhouders.

Tegelijk liet de Ondernemingskamer de ruimte open voor de minister om een spoedcassatie te vragen bij de Hoge Raad. De Hoge Raad kan het vonnis van de Ondernemingskamer vernietigen en dan staan de aandeelhouders alsnog met lege handen.

Ordinaire straatroof
Tot dusverre allemaal juridisch volgens het boekje. Maar moreel en zakelijk niet. Want wat zou er op tegen kunnen zijn dat de waarde van de aandelen alsnog wordt vastgesteld? Is die waarde ‘0’, dan krijgt Dijsselbloem gelijk en blijft het zoals het is. Maar als deskundigen de waarde hoger stellen, bijvoorbeeld op of omstreeks de laatste beurskoers waarin toch al heel wat ellende was verdisconteerd, dan is het cassatieverzoek van de minister niet anders uit te leggen dan als een poging tot ordinaire straatroof.

Dat is onder zijn leiding iets later op Cyprus ook al gebeurd, het wordt de hoogste tijd dat dit soort denken en handelen getoetst wordt.