Spring naar de content

Enid Blyton – Knipping & Van Duren en De Grote Voetbalroof

In de eerste Johan Derksen-loze Voetbal International (Tom van Hulsen en Thijs van Veghel hebben de bloeiende handel van 65-plusser Derksen overgenomen) staat een werkelijk volkomen ongelofelijk verhaal. 

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Frank Heinen

Zoals de meeste werkelijk volkomen ongelofelijke verhalen in Voetbal International is ook dit stuk van de hand van Iwan van Duren & Tom Knipping, die als twee Kuifjes op een tandem door de krochten van het voetbal peddelen, af en toe eens een deur met ‘Verboden Toegang’ opentrekken en week in week uit verslag doen van hun speurtocht.

De Boef uit Purmerend
Het is alsof Enid Blyton niet al een halve eeuw overleden is, maar wekelijks in VI onder pseudoniem verhalen schrijft over De Twee, die steeds opnieuw helemaal per ongeluk (nou ja, bijna) in allerlei spannende avonturen verzeild raken.
Deze week heet de reportage ‘De grote voetbalroof’ – kan het jongensboekeriger?

In zes pagina’s leggen Knipping en Van Duren de contouren van een netwerk van malafide investeerders bloot die elkaar voor vele miljoenen spelers toeschuiven en voor wie af en toe zelf een miljoentje of wat aan de strijkstok achterblijft.
Zo blijkt een deel van de miljoenen die gemoeid waren met de op z’n zachtst gezegd nogal opvallende zomertransfer van Radamael Falcao – beste spits van Europa verhuist naar Franse promovendus – naar een rijtjeshuis is Purmerend te zijn gevloeid.

In Purmerend woont namelijk Frans de Boef – toegegeven, een naam die zelfs Enid Blyton te ver zou zijn gegaan – die met zijn bv’tje miljoenen aan internationale transfers zou verdienen.
Vanuit je huis in Purmerend rijk worden van internationale toptransfers; het is even aandoenlijk als walgelijk.

Martijn Odems
Enkele conclusies na lezing van het zoveelste avonturenverslag van Knipping & Van Duren:

* Zelfs de meest schurkachtige zaakwaarnemer is een betrouwbare schat vergeleken bij de gemiddelde investeerder in individuele voetballers.
* Altijd als Knipping & Van Duren dergelijke megacarrousels van frauduleuze managers en bedenkelijke constructies onthullen, duiken de namen van Chelsea, FC Porto, Atletico Madrid en PSV op.
* Volgens de VI-journalisten kun je het de clubs niet verwijten…
* Het is mogelijk om als investeerder een volledige jeugdopleiding op te kopen.
* Martijn Odems harkte zes weken na het behalen van zijn voetbalmakelaarsdiploma 3,2 miljoen binnen. Niemand kent Martijn Odems, maar dat kan Martijn Odems zelf waarschijnlijk niet zoveel schelen.
* Ik hoop op een groot interview met Martijn Odems binnenkort, door Knipping & Van Duren. Afgaande op zijn Facebook-profielfoto lijkt het me een prima peer.
* Het is niet geheel duidelijk van wie Adam Maher precies eigendom is, maar een ding is zeker: hij is geen eigendom meer van zichzelf.

Het is niet alleen spannend, het is ook ronduit onaangenaam om te lezen wat Knipping & Van Duren iedere keer weer boven tafel krijgen. Met name omdat het voetbal een almaar groeiende aantrekkingskracht op de georganiseerde misdaad lijkt te krijgen. De constructies worden steeds ingewikkelder, de bedragen en de belangen steeds groter en het moment dat de zaak als een zeepbel uit elkaar spat komt iedere dag dichterbij.

Tegels lichten
Tot die tijd verdienen Knipping & Van Duren nog meer aandacht, ruimte en respect voor hun avontuurlijke werk dan ze nu al krijgen. Zij zijn het die de voetbaltegels lichten die anderen liever op hun plek laten liggen. En ondanks hun succes, krijgen ze nog altijd nauwelijks echte navolging – misschien omdat de pissebedden die onder die tegels vandaan kruipen steeds groter en smeriger worden.

Of misschien omdat de echte wereld nu eenmaal geen Enid Blyton-verhaal is, waar je na 140 pagina’s met een gerust hart kon stellen dat er weer een mysterie naar ieders tevredenheid was opgelost.