Spring naar de content

Oorlogvoeren lijkt verdacht veel op het kopen van een auto

De VN-veiligheidsraad is gewoontegetrouw verdeeld over militair ingrijpen in Syrië. De Chinezen en de Russen zijn sowieso tegen – wat een eventuele resolutie van één van de andere permanente leden bij voorbaat kansloos maakt. Vrees niet, dit heeft natuurlijk geen enkele invloed op de gang van zaken.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Matthias Pauw

Een oorlog beginnen lijkt verrassend veel op het kopen van een chique middenklasser. Wellicht verkeert u in de fortuinlijke positie dat u ooit voor de keuze gestaan heeft om, zeg, een Passat-je met of zonder extra opties te nemen. Ingebouwde navigatie, cruise-control, lendesteunen; alles kon. Nuchter als u bent heeft u misschien na enig wikken en wegen de keuze gemaakt om de gewone ‘goedkope’ editie te nemen. Natuurlijk is handsfree bellen wel comfortabel, maar hoeveel sneller bent u daarmee nou in uw huisje in Rockanje? Precies.

En zo werkt oorlogvoeren schijnbaar ook. De VS en de NAVO zouden dolblij zijn met een uitspraak van de VN-Veiligheidsraad. Een resolutie van de VN is voor knoklustige politici wat park assist is voor een tweekeermodaalgezin in een keurige wijk in een van de grote steden met straatjes waar je je fiets nog niet kunt keren. Onwijs relaxt dus, maar niet echt nodig. Luxe, dat is het. Niet meer, niet minder.

Dat zegt een hoop over de internationale machtspolitiek. Om te beginnen: volkenrecht stelt toch maar bar weinig voor als er iets op het spel staat. Een mandaatje is mooi meegenomen, maar als het er niet komt wordt net zo lief de middelvinger getrokken. En wáárom komt zo’n mandaat er niet? Voornamelijk omdat de permanente leden het nooit ergens over eens zijn. De VS, het VK en Frankrijk bemoeien zich volgens Rusland en China veel te veel met andermans zaken. Rusland en China, op hun beurt, zijn zelf ook weer niet bepaald hoeders van de mensenrechten volgens de andere drie. Moeilijk, moeilijk. Wat het allemaal nog lastiger maakt: het zou zomaar allebei ook best eens een beetje waar kunnen zijn.

Het resultaat hiervan is dat volkenrecht in de meeste gevallen als het te dure full-optionpakket wordt beschouwd, waarzonder men net zo goed een fijne oorlog kan voeren. Maar als je uit de bocht vliegt dan waren airbags misschien niet eens zo gek geweest.