Spring naar de content

Fred Teeven zaait angst met ‘staatsgevaarlijke’ Facebook-vorderingen

Al jaren verzet staatssecretaris Fred Teeven zich tegen het bekendmaken hoeveel vorderingen er worden gedaan bij sociale media. In antwoord op Kamervragen van voormalig GroenLinks-Kamerlid Arjan El Fassed stelt hij onder andere dat de veiligheid van de staat in het geding zou komen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Brenno de Winter

Google en Twitter maakten toen zelf al bekend hoeveel vorderingen er bij sociale media werden gedaan. Dit soort cijfers worden in de Verenigde Staten openbaar gemaakt, maar niet in Nederland. Hier komt de veiligheid van de staat in gevaar. Dat betekent juridisch zoveel als dat er acuut mensen om het leven kunnen komen of enorme schade aan Nederlandse belangen (of die van bondgenoten) wordt toegebracht.

Toch openbaar
Microsoft maakt inmiddels ook cijfers over vorderingen openbaar en deze week dan eindelijk ook Facebook. In de eerste helft van 2013 zijn er in totaal 15 verzoeken gedaan naar in totaal 18 accounts. Meer wordt er niet openbaar gemaakt, maar nu hebben we in ieder geval een beeld.

Natuurlijk is er geen oorlog uitgebroken, zijn er geen onderzoeken mislukt, zijn er geen mensen om het leven gekomen en heeft zich geen economische ramp voltrokken. Het hele argument van Teeven is dus angst zaaien om maar niet transparant te hoeven zijn over privacyschendende maatregelen. Inmiddels is men kennelijk onder het niveau gezakt van privacyschender en a-transparante bedrijven als Facebook.

Rechtszaak
Al een jaar geleden vroeg ik daarom opheldering via een Wob-verzoek naar de redenen achter de geheimzinnigheid van Veiligheid en Justitie. Waarom komt de veiligheid van de staat in het geding als wij het aantal vorderingen weten? Waarom is het gevaar zo groot? Er zijn twee documenten waar men zich op baseert. Een brief van de KLPD en een intern stuk.

Ook de redenering mogen we niet zien. Inmiddels ligt de zaak bij de bestuursrechter en komt de vraag op hoe men dit gaat recht praten. Dat het evident onjuist is, mag helder zijn. Maar het is slechts een symptoom van een machtig apparaat als Justitie dat tegen iedere prijs verantwoording wil voorkomen.

Anders valt het niet te interpreteren. Als Steve Ballmer op afscheidstournee nog in Nederland zal komen wordt hij echt niet als een Samir A. aangehouden voor het in gevaar brengen van de staat. Ook Eric Schmidt en Mark Zuckerberg zullen met enthousiasme door de overheid worden ontvangen. Zelfs een ernstig gesprek over hun betaalde medewerking aan PRISM zal wel teveel gevraagd zijn.