Spring naar de content

Uitgevers hebben zelf schuld aan slechte e-bookverkoop

De veel te starre beveiliging van e-books en het lakse beleid van de Nederlandse uitgevers hebben ervoor gezorgd dat Nederlanders wel massaal e-readers hebben aangeschaft maar er vooral illegaal verkregen boeken op lezen. Dat verzin ik dit keer niet eens zelf, maar het zijn woorden uit de mond van iemand die het weten kan: de ‘vice-president acquisition’ van Kobo Nederland, Pieter Swinkels.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Geert Poorthuis

Dat Canadeze bedrijf heeft in samenwerking met de Libris-boekhandels de afgelopen anderhalf jaar veel meer e-readers verkocht dan ze van tevoren hadden ingeschat. Dat kan wel kloppen want alleen al in mijn directe omgeving ken ik zo’n 5 mensen met een Kobootje. Met de ‘deviceverkoop’, zegt Swinkels in een interview met Nutech.nl, zit het wel goed, maar de ‘contentverkoop’ (wie verzint die termen toch?) blijft daar ver bij achter. Swinkels vindt de Nederlandse markt zelfs een beetje ‘atypisch’.

Volgens hem komt dat vooral omdat de mensen die het e-lezen in Nederland hebben opgezet (dat zijn dus de uitgevers) veel te veel met die verduivelde Adobe DRM-beveiliging hebben gewerkt waardoor het ‘ongelooflijk omslachtig’ is om die boeken op je apparaat te krijgen. Ook dat klopt, het is stukken eenvoudiger om een van die beveiliging gestript boek eenvoudig van de harde schijf naar je e-reader te verplaatsen. Zeker als je dat boek ook op je tablet of telefoon wil lezen, want dat kan helemaal niet met DRM.

Ook zou meespelen dat de markt van het e-book in Nederland onduidelijk is omdat je je apparaat koopt bij een elektronicawinkel en voor je boeken naar een internetsite moet. Dat hebben ze in Amerika, bijvoorbeeld bij Amazon, veel beter aangepakt: daar koop je je Kindle en je boeken op één plek. Kobo probeert dat model een beetje te kopiëren en heeft nu een eigen webwinkel in Nederland. Die heb ik even voor u gecheckt: voor zover ik kon nagaan zijn alle boeken daar voorzien van Adobe DRM-beveiliging.

Als ik uitgever was in dit land zou ik me na die uitspraken van de Kobo-topman in een heel duister hoekje heel diep gaan zitten schamen. Niet alleen omdat ik de goedwillende lezer in Nederland zoveel kansen heb ontnomen en overlast heb bezorgd maar vooral ook omdat ik met mijn uitgeverij miljoenen euro’s ben misgelopen. Door koudwatervrees en een gebrek aan visie op de nieuwe boekenwereld.

Wellicht is het nog niet te laat voor de Nederlandse uitgevers, hoewel die steeds meer last hebben van mensen die zelf een e-boek uitgeven. Een paar maatregelen zijn op korte termijn denkbaar: verlaag de prijzen naar het gemiddelde in de wereld (ja, ook globaal denken hoort er tegenwoordig bij): dat is tussen de 5 en 7 euro per boek. En doe eindelijk eens iets aan de ‘backlist’, de geweldige hoeveelheid boeken die zijn uitgegeven in het papieren tijdperk. Kan ik eindelijk eens op reis met de complete Reve op zak.