Spring naar de content

Adoptiekind niet naar wens? Ruilen kan altijd!

Stel: je bent wees of je ouders kunnen niet meer voor je zorgen. Je woont in Kenia, Rusland of China in een tehuis, wachtend op een adoptie. Eindelijk zijn ze daar, de gewenste adoptieouders. Amerikanen nog wel, je mag naar Het Beloofde Land! Vanaf nu kan het alleen maar beter gaan.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Annelies Beltman

Fast forward twee jaar. Je hebt paniekaanvallen, je ouders kunnen je niet aan, en op een dag word je in de auto gezet om langs te gaan bij je ‘oom en tante’, waar je blijft logeren. Het zal de laatste keer zijn dat je je adoptieouders hebt gezien. Je bent weggegeven of geruild.

Het klinkt bizar, maar het ruilen van ‘ongewenste’ adoptiekinderen gebeurt wekelijks in de Verenigde Staten, blijkt uit onderzoek van Reuters. Via Yahoo en Facebookpagina’s kunnen stellen, vaak tot wanhoop gedreven, oproepjes plaatsen. Enkele voorbeelden:

Deze knappe jongen ‘Rick’, geboren in oktober 2000, is een jaar geleden bij ons geplaatst vanuit India. Hij is gehoorzaam en maakt het anderen graag naar hun zin.

Ik schaam me om het toe te geven, maar we haten deze jongen oprecht. (Over een 11-jarige jongen uit Guatemala.)

Reuters analyseerde 5029 oproepen in de Yahoo-groep Adoption-from-Disruption. Kinderen uit Rusland, China, Ethiopië en Oekraïne in de leeftijd van 6 tot 14 werden het meest aangeboden; de jongste was pas tien maanden oud. Yahoo heeft deze groepen inmiddels verwijderd, maar voor veel kinderen is het al te laat. Mishandeling, verwaarlozing en misbruik, het is de schrijnende toekomst voor deze ‘gratis’ kinderen.

Om kinderen ‘weg te geven’ is in de Verenigde Staten alleen een machtigingsformulier nodig, een notarieel document waarin wordt verklaard dat een kind wordt overgelaten aan de zorg van een andere volwassene. Een handtekening en klaar. Zo wordt een kind net zo makkelijk weggedaan als een handtas.

Onderwerpen