Spring naar de content

Afgewezen Alexander Pechtold is op oorlogspad

D66-leider Alexander Pechtold, de man die de afgelopen zomer de functie van minister van Binnenlandse Zaken aan zich voorbij zag gaan, heeft het kabinet de oorlog verklaard in een interview met nrc.next.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Frank Verhoef

PvdA-leider Diederik Samsom wilde D66 deze zomer absoluut niet bij het kabinet hebben, waarna de onderhandelingen tussen het kabinet en Pechtold snel waren afgelopen. Het leverde flinke imagoschade op voor Pechtold, die door de spinmachine van het kabinet werd afgeschilderd als een baantjesjager. Maar Pechtold is terug, with a vengeance.

Een paar dagen voordat Rutte II gaat vieren dat het de eerste Prinsjesdag heeft gehaald, haalt Pechtold zonder genade uit naar het kabinet dat hem heeft afgewezen: “De oorspronkelijke daadkracht uit het regeerakkoord is vermalen in nieuwe, zwakkere akkoorden. Waar het kabinet draagvlak zocht, vond het remkracht.”

Pechtold, normaal gesproken geen tegenstander van het typisch Nederlandse poldermodel, is van zijn geloof afgestapt. In de krant zegt hij dat het kabinet ‘de sleutels van het economisch motorblok moet terugpakken van de polder’. Volgens hem zitten de mensen niet te wachten op ‘eindeloze overleggen en afgezwakte, uitgestelde compromissen’. En: “Onwillekeurig denk ik op dat soort momenten: wie heeft hier de democratisch gelegitimeerde macht?”

Een terechte vraag die Pechtold hier opwerpt: wie bepaalt het beleid in Nederland? Het kabinet of allerlei invloedrijke lobbyverenigingen die hun weg naar het Torentje maar al te goed weten te vinden? Daadkracht willen we, zo blijkt uit onderzoek van Kieskompas, geen slappe compromissen.

De oproep is sympathiek, maar is Pechtold wel echt klaar met zijn geloof in de polder? Of is dit typisch de taal van iemand die een blauwtje heeft gelopen? Pechtold is de achterkamertjespolitiek niet vreemd, en hij staat bekend om de ontmoetingen die hij organiseert met Kamerfracties van links tot rechts (inclusief de PVV). Dus: eerst zien, dan geloven.