Spring naar de content

Alleen maar winnen met de nieuwe telecomwet? Ja en nee

Hoera, er komt een nieuwe telecomwet! Met veel enthousiasme en nog veel meer tweets presenteerde Eurocommissaris Neelie Kroes het langverwachte plan Connected Continent.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Eva Bosgraaf

Het plan moet nog worden goedgekeurd door het Europees Parlement, maar als dat lukt krijgt Europa binnenkort een geheel nieuwe telecomwet. Is dat goed nieuws?

JA!
Kroes maakt zich hard voor het beëindigen van de hoge kosten die mobiel bellen en internetten in het buitenland nu nog vaak met zich meebrengen. Haar plan maakt een einde aan de torenhoge roaming-tarieven die providers daar nu nog voor rekenen binnen Europa.

Als het aan Kroes ligt is het ook gedaan met eindeloos traag internet: als een provider voortaan langzamer internet levert dan is afgesproken, pleegt de provider officieel contractbreuk. Een betere bescherming van de consument dus.

Ook het overstappen van zowel internet- als telefonieprovider moet makkelijker worden, volgens de plannen van Kroes, net als het in de gaten houden hoeveel van je tegoed je al verbruikt hebt. Alles wordt, kortom, makkelijker, helderder en overzichtelijker.

Alles?

NEE!
Niet iedereen is alleen maar blij met de voorstellen van Kroes. Naast de telecombedrijven, die waarschijnlijk minder zullen gaan verdienen na doorvoering van de plannen, is er nog een grote benadeelde in het plan. De zogenaamde netneutraliteit komt volgens critici in het geding.

Netnetneutraliteit betekent dat internetaanbieders alle data gelijk moeten behandelen. Ze mogen bijvoorbeeld geen sites blokkeren. Deze netneutraliteit bestaat opdat burgers beschermd worden tegen oneerlijke concurrentie of zelfs censuur. De Eurocommissaris garandeert dat dit niet verandert en zelfs op Europees niveau vastgelegd zal worden.

Maar, in de nieuwe plannen van Kroes wordt het mogelijk voor internetbedrijven om een snellere service aan te bieden tegen een hogere betaling. Sites van grote bedrijven zouden daardoor voorsprong kunnen krijgen op sites van bijvoorbeeld ziekenhuizen en universiteiten. Kroes creëert op deze manier een online-tolweg voor hen die het kunnen betalen. En dat is in strijd met netneutraliteit.