Spring naar de content

Solomon Nothrup is de Anne Frank van de slavernij

De film wordt vergeleken met Schindler’s List. Het boek wordt vergeleken met het dagboek van Anne Frank. 12 Years A Slave lijkt nu al een nieuwe klassieker in de wereldliteratuur en -cinematografie te zijn.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Nick Muller

12 Years A Slave is de film van het jaar die iedereen gezien móet hebben.” “12 Years A Slave verdient alle Oscars.” “Dit is ongetwijfeld de beste film die ik de afgelopen tien jaar heb gezien.” Ja, de recencenten zijn lyrisch. En zelfs op het doorgaans zo kritische Rotten Tomatoes krijgt de film vijf sterren. Een unicum.

De film is gebaseerd op de autobiografie van Solomon Nothrup, een zwarte man die in 1841 werd gekidnapt in Washington D.C., vervolgens als slaaf werd verkocht aan een plantage in Louisiana en pas twaalf jaar later weer vrij man werd. Het boek raakte in de vergetelheid, maar dankzij de verfilming van Steve McQueen is het een instant wereldklassieker geworden.

De regisseur vergelijkt het boek in een interview met The Guardian met het dagboek van Anne Frank. Ook vertelt hij waarom hij besloot dit vrijwel onbekende boek te verfilmen: “Ik was boos op mezelf dat ik dit boek niet kende. Maar toen realiseerde ik me dat bijna niemand dit dagboek kent. Niemand. Daar moest ik iets aan gaan doen.” En zo geschiedde. De Anne Frank van de slavernij lijkt Solomon Nothrup te heten.

Wat het publiek van de film vindt, is nog even afwachten: de film draait pas vanaf 18 oktober in de Verenigde Staten en pas vanaf begin volgend jaar in de Nederlandse filmzalen.