Spring naar de content

Mag ik mijn privacy terug?!

Het is natuurlijk maar symboolpolitiek, maar toch aardig om te lezen dat leerlingen van een Zweedse school geen Google-diensten meer mogen gebruiken. Om (haha) de privacy te waarborgen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Geert Poorthuis

En in Brazilië gaan ze nog een stapje verder: daar willen ze eigen datacenters, dus eigenlijk een eigen internet. Allemaal om de Amerikaanse geheime dienst NSA dwars te zitten. In Duitsland lopen politici en ambtenaren met extra beveiligde telefoons rond. In Nederland daarentegen zwijgt iedereen als het graf.

Dat uw en mijn complete digitale hebben en houden op straat ligt, mag inmiddels genoegzaam bekend zijn. Op veel plekken in de wereld weten ze precies met wie u belt, mailt, appt of babbelt op een sociaal netwerk. We hebben ons wat het internet betreft nu eenmaal met huid en haar aan de Amerikanen overgeleverd, daar helpt geen lieve moedertje meer aan. Maar het zou wel aardig zijn als van regeringswege tenminste de schijn zou worden opgehouden dat men bezorgd is over onze privacy.

Dat grondrecht wordt nu op allerlei manieren met voeten getreden. Zijn het niet de handelaren in boeken die klantgegevens willen doorspelen naar de Grote Boze Stichting Brein (die krijgen ze van mij overigens niet), dan is het wel de firma Ziggo, die mij al vele jaren internet, telefoon en televisie levert. Tegen betaling en, naar ik altijd heb aangenomen, met een fiks slot op de deur voor mensen die willen meekijken naar mijn gedrag en keuzes. Wij moeten nu vermoeden dat die veronderstelling onjuist was.

Deze week diende het hoger beroep dat Ziggo en XS4All hadden aangespannen tegen (daar is-ie weer) Stichting Brein. Ziggo wil niet langer downloadsite The Pirate Bay blokkeren, een juist standpunt, maar bood Brein als alternatief om de zware downloaders aan te pakken. Zo’n 2 procent van de internetgebruikers veroorzaakt namelijk driekwart van het (soms) illegale verkeer. Soms, want downloaden is in Nederland (nog) niet strafbaar, uploaden (op het net zetten) wel.

Wat Ziggo er wijselijk niet bij zegt, is hoe die ‘illegale’ zware gebruikers aangepakt dienen te worden. Want dan zou misschien blijken dat mijn klantgegevens bij mijn provider niet zo veilig zijn als ik in mijn naïviteit altijd heb aangenomen. Dan word je dus niet alleen door de Amerikanen en de Britten bespioneerd, maar ook nog eens door je eigen provider uitgeleverd aan de controlerende instanties. Het wordt hoog tijd dat onze regering (minister Opstelten gaat erover) daarover eens een fors standpunt inneemt.

Onderwerpen