Spring naar de content

Miljarden verdienen in milliseconden. The Great FED Robbery

Vorige week explodeerden de financiële markten bijkans toen de FED bij nader inzien afzag van de al in mei aangekondigde tapering. De FED, het stelsel van centrale banken in de VS, koopt nu maandelijks waardepapier op tot een bedrag van $ 85 miljard.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Dr. Doom

Dat de FED dat geld, meer dan een biljoen op jaarbasis, helemaal niet heeft, doet er niet toe. De FED drukt het gewoon bij. Of, zoals Alan Greenspan – de voorganger van ben Bernanke – het ooit formuleerde toen hem gevraagd werd hoe dat dan gaat: “Heel simpel, ik ga achter mijn computer zitten, tik een bedrag met een heleboel nullen in en druk op Enter.”

Zo schep je geld.

Terwijl iedereen in de dealingrooms wereldwijd de adem inhield en zich afvroeg hoe de schade in de diverse portefeuilles beperkt kon worden, gebeurde precies het omgekeerde. Er was geen schade, behalve dan voor de ongelukkigen die short-posities hadden ingenomen om zo van een val van de koersen te profiteren.

De informatie die de FED verstrekte hoort er voor iedereen gelijktijdig te kunnen zijn. Maar analyse van de koersontwikkeling op dat tijdstip leert dat sommige partijen er eerder over beschikten. Daarbij gaat het weliswaar om milliseconden, maar in die milliseconden miljarden werden verdiend.

Vast staat dat een aantal financieel journalisten onder embargo en goed afgeschermd van de rest van de wereld het FED-besluit eerder kenden, waardoor ze tijdig hun commentaren konden tikken.

Zij vormen nu de smoking gun waarnaar onderzoek wordt gedaan. Quants – maar toch minder briljant dan waar we ze voor houden – bedachten dat ze vanuit Chicago, waar de meeste financiële producten zoals futures worden verhandeld, konden handelen op het moment dat het FED-nieuws naar buiten kwam. Dat luistert heel nauw, zoals gezegd: het gaat om milliseconden.

Ze zagen over het hoofd dat het nieuws er zelfs over de snelste datalijnen tussen de 5 en 7 milliseconden over doet om vanuit Washington Chicago te bereiken. Hun handel had dus nooit kunnen starten in dezelfde milliseconde waarin de FED in Washington naar buiten trad. Lees hier de hele analyse.

Dat wordt ooit weer een leuke film.

Dr. Doom is een pseudoniem. Als belegger is hij verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Beleggingsvereniging Fibonacci. Op het moment van het schrijven van deze column heeft de vereniging posities in Ahold, Akzo Nobel, ASML, DSM, Heineken, Philips, Shell en Unilever en is Long in de AEX. De positie in de AEX is kortlopend en wisselt regelmatig. Die kan dus nu al anders zijn. Volg Dr Doom op Twitter.
———

Download de gratis app van Tablisto om ons maandblad op uw tablet te lezen
Volg HP/ De Tijd op Twitter

 

Onderwerpen