Spring naar de content

Wetenschap: relatie met Badr Hari aangaan is een goede investering

Vrijgezelle dames, stop maar met die zoektocht naar een lieve/sociale/verstandige man. Een ‘ideale schoonzoon’ mag het misschien goed doen tijdens het kerstdiner of bij familie-uitjes naar de Wadden, een slimme investering is het allerminst.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Carlijn Teeven

Nee, ga dan liever voor een type als Badr Hari, Bram Moszcowicz of Kluun. Want juist bij zo’n ‘fout’ exemplaar, blijkt uit onderzoek, zijn ouders eerder geneigd om financieel bij te springen (al kunt u zich natuurlijk afvragen in hoeverre dat bij eerdergenoemden nodig is).

Het is simpelweg hoe de evolutie werkt, schrijven de wetenschappers in het tijdschrift Evolution and Human Behavior. Piet van den Berg, evolutiebioloog aan de Rijksuniversiteit Groningen, werkte ook mee aan het onderzoek en legt uit: “Ouders willen zoveel mogelijk nageslacht en zetten hun eigen middelen – zoals aandacht, voedsel en geld – daarvoor in. Investeren in kinderen met een verstandige partnerkeuze heeft dan ook niet zoveel zin: bij hen komt het wel goed met het nageslacht.  Het loont meer om te investeren in kinderen met een beroerde partner: dat kan meer kleinkinderen opleveren.”

Luie dochters
En tja, zodra de dochters doorhebben dat pa toch wel bijspringt om de kinderen te helpen, ligt de luiheid op de loer: “Ze letten bijvoorbeeld niet erg op de geschiktheid van hun partner als toekomstige ouder. Ze kiezen gewoon de man die ze zelf willen: fysiek aantrekkelijk, gevoel voor humor. Terwijl ouders – zie de landen waar gearrangeerde huwelijken veel voorkomen – meer waarde hechten aan sociale klasse en familie-achtergrond.”

Een bron van familieconflicten, zo blijkt. Van den Berg: “Voor ouders is de voortplanting van al hun kinderen van even groot belang. Voor kinderen ligt dat anders. Zij vinden hun eigen voortplanting belangrijker dan die van hun broers en zussen. Ze willen dus meer ouderlijke middelen bemachtigen. Ook als de ouders die, vanuit hun eigen belangen, beter aan een ander kind kunnen geven.”

Bert van Leeuwen, rijd die limousine maar voor!