Spring naar de content

Wat nou crisis? We zwemmen in het geld!

68.756 euro. Dat is het gemiddelde vermogen van de Nederlander. En hiermee zijn we de op vier na rijkste bewoners van de wereld – alleen Zwitserland, Japan, de VS en België doen het beter. Dat blijkt uit het jaarlijkse Global Wealth Report van de Duitse verzekeraar Allianz.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Carlijn Teeven

Allianz telde alle vermogensbestanddelen van private huishoudens in vijftig (toch al ‘rijkere’) landen bij elkaar op. Gekeken werd onder andere naar pensioen- en verzekeringsuitkeringen. Alleen kunst en auto’s werden niet meegerekend. Uit de optelsom blijkt dat de wereld ondanks de krediet- banken- en eurocrisis zwemt in het geld: samen hebben we een vermogen van naar schatting 111 biljoen euro (dat zijn er dus 111.000.000.000.0000).

Helemaal bovenaan de lijst staan de Zwitsers: zij hebben gemiddeld 141.895 euro. Kazachstan is hekkensluiter met een schamel vermogen van 630 euro per inwoner. En de Duitsers, die het op de meeste geld- en crisis-ranglijsten toch goed doen, eindigen dit keer op een zeventiende plaats met een gemiddeld vermogen van 41.954 euro. Nederlanders hebben gemiddeld 119.000 euro aan financiële bezittingen, het huis niet meegerekend. Alleen Zwitsers (218.000) en Amerikanen (133.000) hebben gemiddeld meer geld. Nederlanders zijn veel rijker dan Duitsland (61.000 euro), dat de laatste jaren wordt beschouwd als een land dat economisch fors voorligt op Nederland. Dat is volgens de onderzoekers nog altijd te verklaren door hereniging van Oost- en West-Duitsland in 1990. De Oost-Duitsers zijn nog altijd vrij arm.

Terwijl de Nederlandse economie ook in het tweede kwartaal weer kromp (zij het iets minder dan gedacht), doen de private huishoudens het dus zo slecht nog niet. Nederland bezit zelfs 12 procent meer dan een jaar geleden: een gevolg van de stijging van de aandelenkoers. Verder is de Nederlandse weelde vooral te verklaren door de pensioenfondsen, die in andere landen veel minder groot zijn of zelfs afwezig. Van het geld van Nederlanders zit 64 procent in pensioenfondsen en andere spaarpolissen. Direct beschikken over dit vermogen doet de Nederlander dus niet.

Ook zetten mensen – ondanks de lage rente – steeds meer geld op deposito- of spaarrekeningen. Tot grote ergernis overigens van premier Rutte, die wil dat we gaan kopen om de economie te stimuleren. Maar hij wil natuurlijk evengoed dat we bij een top-5 van rijkste landen horen. Enfin, u doet het dus eigenlijk nooit goed.