Spring naar de content

Bieb mag oude boeken gaan vermarkten

Het verdienmodel dat de uitgevers gaan gebruiken voor e-books begint steeds duidelijker vormen aan te nemen: verkoop en verhuur van nieuwe boeken doen de uitgevers voortaan zelf. Oudere boeken (en dan nog maar een beperkt deel) mogen de Nederlandse bibliotheken voortaan gaan vermarkten. Voor diezelfde uitgevers.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Geert Poorthuis

In januari volgend jaar willen de Nederlandse bibliotheken gaan beginnen met een eigen e-bookplatform. Nou ja, platform, er komen een schamele tweeduizend e-books in de verhuur, alle ouder dan een jaar. Wie boeken wil lenen van tussen de één en drie jaar oud moet 20 euro per jaar extra betalen en mag dan per jaar (!) achttien e-books uitzoeken, Boeken uit de collectie (het gemiddelde kleine antiquariaat heeft er meer in huis) van ouder dan drie jaar kun je zonder verdere kosten downloaden, nee lenen, nee huren.

Alweer een tijdje geleden maakten Lannoo Meulenhoff en WPG Uitgevers bekend dat ze een eigen bedrijf gaan opzetten voor de verhuur van hun nieuwe boeken, en de Mededingingsautoriteit heeft dat plan deze maand goedgekeurd. Vermoedelijk waren de uitgevers op dat moment ook in onderhandeling met de bibliotheken. De uitkomst daarvan is nu duidelijk: het toch al wat suffe imago van de bieb wordt verder verslechterd. Voor de verhuur van nieuwe boeken moet je voortaan rechtstreeks bij de uitgevers zijn. Voor de verkoop van boeken waarschijnlijk ook.

Sterke verdeeldheid
Dat de bibliotheken dit zelf ook niet zo’n geweldig idee vinden, blijkt wel uit het feit dat nog lang niet alle deelnemers van bibliotheek.nl al hebben aangegeven mee te willen doen. De aanmeldingsdatum is van 1 september verschoven naar 1 december. Dat duidt op sterke verdeeldheid in de bibliotheekwereld, waarover wij graag wat meer duidelijkheid zouden hebben. Al was het alleen maar omdat het voor de lezer natuurlijk niet uitmaakt of hij, wonende in zeg Bodegraven, zijn boeken huurt in Amsterdam of Groningen. Het wordt tijd voor een Nationale Bibliotheek met uniforme tarieven en regels.

Dat ze bij de bieb niks snappen van lezers blijkt overigens ook anderszins: ze denken daar dat wij Nederlanders alleen lezen in de vakantie. Om die reden gaat de Vakantiebibliotheek, een digitale app voor e-books, deze week op slot, en vervolgens in de herfst- en kerstvakantie weer open. Een app op slot?! Wat is dat voor middeleeuws denken? In de moderne digitale wereld zijn diensten (en dus ook e-books) altijd en overal bereikbaar. Dus ook als ik op een regenachtige novemberavond besluit een boek te lenen, dan moet dat gewoon kunnen.