Spring naar de content

Zeven tips om heerlijk te slapen op een vliegveld

Ik ben dol op vliegvelden, maar ’s nachts, als het leven eruit is weggelopen en alleen de schoonmakers zijn overgebleven, is het opeens een zielloze plek.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Iris Hannema

Overnachten op een vliegveld – zonder hotelbed bedoel ik, dus letterlijk óp – is hoogst ongemakkelijk en irritant. Maar geinig is het ook wel: uitgestrekt over drie stoelen bij de gate wakker worden met een kromgetrokken rug en dan de nieuwsgierige blikken zien van de fris gedouchte passagiers. Het vliegveld is weer in zijn oude energieke vorm, het ruikt niet meer naar schoonmaakmiddel maar naar koffie en spanning, en zelfs ook weer een beetje thuis.

Wie voor een prikkie over de wereld probeert te vliegen, krijgt te maken met verschrikkelijk slecht aansluitende vliegtuigtijden en veel te veel tussenstops. Dat is ook precies de reden waarom de tickets zo goedkoop zijn: niemand wil ze. Ik heb te veel nachten wachtend doorgebracht op verlaten vliegvelden, alleen om een paar honderd euro te besparen. Daardoor heb ik wel de allerbeste tips.

1. Zet je telefoonklok en horloge op de juiste zonetijd. Check dit vijf keer, dan pas de wekker zetten. Geef jezelf minimaal anderhalf uur tussen wakker worden en het boarden (en poets je tanden, was je gezicht, haal dubbele espresso). Vertrouw op een vliegveld nooit op je biologische klok.

2. Zoek minimaal drie stoelen naast elkaar zonder tussenleuning, liefst zo dicht mogelijk bij de gate waar je straks zal gaan instappen, mits die informatie al op de borden staat. Anders op de grond in een afgeschermde hoek. Informeer eerst of er ’s nachts wordt schoongemaakt, zodat je niet door de schoonmaker met de bezem in je schouder geprikt wordt en omdat je moet verkassen.

3. Leg een T-shirt of trui over je ogen tegen het licht dat nooit uitgaat en je tas met waardevolle spullen onder je hoofd als kussen. Bind je rugzak of koffer vast aan je lichaam en leg als het even kan je been er voor de zekerheid overheen.

4. Zorg dat je er zo keurig netjes mogelijk uitziet, zodat het vliegveldpersoneel snapt dat je een overnachtende reiziger uit het rijke Westen bent en geen zwerver (want dan word je naar buiten gebonjourd).

5. Leg je voeten niet omhoog op een bagagekarretje, zorg voor een stabiele ondergrond.
Ze kunnen uit zichzelf verplaatsen, maar er zijn ook karretjesverzamelaars die je kar onder je enkels vandaan trekken in het kader van hun nachtelijke verzamelwoede.

6. Sommige vliegvelden hebben een VIP-lounge waar je tegen een schappelijke prijs een nachtje kunt doorbrengen. Altijd goede stoelen, sofa’s en naar believen eten en drinken.

7. Haal van tevoren een flesje water, want na een nacht op het vliegveld word je gegarandeerd wakker met een vreselijk droge waffel van de airconditioning.

Reisjournalist Iris Hannema (1985) reist sinds 2008 schrijvend en fotograferend, in haar eentje, de wereld over. Als u wilt weten waar zij zich nu bevindt, kunt u haar volgen op Twitter.