Spring naar de content

SP jut Nederland op tot treinrevolutie

Wat nou geouwehoer over economische crisis, begrotingstekorten en kabinetsplannen? Het nog altijd heersende klassenverschil in Nederland, daar moet eens wat aan gedaan worden! Als het aan de SP ligt, is de afschaffing van het klassensysteem in de trein in elk geval binnenkort verleden tijd.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Sjoerd Hartholt

Ziet u ook zo af als u twintig minuten lang opgekropt in de zweetlucht van patat etende medereizigers moet staan, die bovendien hun muziek uit hun Dr. Dre’s onwenselijk hard afspelen? Dat terwijl er een coupé verderop ruimte zat is, maar die niet gebruikt mag worden omdat er een handjevol zakenmensen zo nodig eerste klas moet zitten?

Laat het dus snel afgelopen zijn met dit oude klassensysteem, vindt de SP. Een verschil in klassen is immers ‘niet meer van deze tijd’. Of we dit moeten zien als een marxistische uitwas (gelukkig is de derde klasse in 1951 afgeschaft), een vorm van nivellering, of dat de luxe-reiziger maar in de auto moet stappen omdat de SP-achterban moet staan tijdens spitsuren, wordt daarbij in het midden gelaten, maar het zal er in ieder geval voor zorgen dat ‘de kwaliteit van de trein in zijn geheel omhoog gaat’.

D66 maakte eerder de treinongemakken bespreekbaar in de Kamer, met een voorstel dat switchen tussen eerste en tweede klas tijdens de reis mogelijk moest maken, maar dat is volgens de SP veel te duur. Overigens kunt u de SP’ers zelf wel in de eerste klasse terugvinden: “We zijn ook voor afschaffen van de Eerste Kamer, maar daar zitten we ook in. Het is niet zo dat als we iets willen afschaffen we er zelf geen gebruik meer van maken,” aldus Farshad Bashir tegenover NU.nl. Het is volgens hem bovendien niet ‘misdadig’ om in de eerste klas te zitten. Gelukkig maar.

Een beter moment voor de gelijkheidscampagne kon de SP overigens niet kiezen: alle oppositiepartijen (behalve SP en PVV) buigen zich in achterkamertjes over de begroting van het land om tot een deal te komen die Nederland ‘sterker uit de crisis’ doet komen.

Politieke steun is er vooralsnog niet (de partijen hebben wel wat anders aan hun hoofd), dus mocht het plan er niet doorheen komen, dan kan de SP altijd nog op onderstaande wijze trachten de rijke zakenmannen de eerste klasse uit te pesten. Hoewel wij niet het idee hebben dat dit nu de typische SP-achterban is.