Spring naar de content

Het gezeik over Zwarte Piet is pas écht Hollandse folklore

Pepernoten liggen elk jaar eerder in de schappen, maar ook schuift er steeds eerder een boze man of vrouw aan tafel bij praatprogramma’s om te klagen over de racistische trekjes van het Sinterklaasfeest.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Sjoerd Hartholt

Bij Pauw & Witteman is het in 2013 al vroeg in oktober raak. Quinsy Gario mocht gisteravond los over racisme en haalde er zelfs zijn door armoe gekwetste moeder bij. Ontzettend goed natuurlijk dat dit item in het meest serieuze praatprogramma van Nederland wordt besproken, want de emotionele schade voor de vele gekwetste donkere kinderen is enorm. De waan van de dag kun je zelf bepalen als vooraanstaande talkshow.

Altijd goede televisie is het om vervolgens de woedende reacties te peilen aan tafel, zoals die van Henk Westbroek die, net als de grote massa, ‘heel erg boos wordt’ van ‘al dat gezeur’. En dan zijn er nog al die verontwaardigde reacties op Twitter met heel veel spitsvondige hashtags als #zeurpiet, #klaagpiet waarmee de uitzending trending wordt.

Zeer nuttig dat de verontwaardiging, woede en discussie over het bezoek van de goedheiligman jaarlijks uitgebreid geëtaleerd worden in de media. Pepernoten in de zomerse schappen, verscholen racisme, kwetsende Sinterklaashorror, de pedagogische verantwoording van liegen tegen een kind en geouwehoer over de historische waarde: elk jaar komen al deze onderwerpen weer aan bod.

Want laten we niet vergeten: het gaat allemaal om de kinderen, en hun feest mag onder geen beding verstoord worden. Hoe meer we erover praten en discussiëren, hoe meer het Sinterklaasfeest gaat leven. Dus kom met dat protestbord naar de intocht, schuif aan in allerhande praatprogramma’s, en strooi uw woede uit over iedereen die iets verkeerds zegt over Sinterklaas in een of andere mediahoek.

Het Sinterklaasfeest is Hollandsche folklore, maar het gezeik erover inmiddels nog veel meer.