Spring naar de content

Hoe Klaas Knot ons uit de crisis praat

De regering heeft in deze en de vorige kabinetsperiode een flinke stempel gedrukt op benoemingen bij nogal wat organisaties die, al dan niet als zelfstandig bestuursorgaan (ZBO), betrokken zijn bij het financiële reilen en zeilen van ons land.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Dr. Doom

Heel wat voormalige topambtenaren bezetten vrijgekomen topposities bij instituten als CPB, DNB en AFM. Het zal de bedoeling zijn geweest om ze meer in de invloedssfeer van het kabinet te krijgen en te houden.

Zou dat niet zijn gebeurd, dan krijg je zomaar toestanden als een Centraal Bureau voor de Statistiek, inderdaad een ZBO, dat anderhalve week geleden bekendmaakte dat het overheidstekort in de toen gerapporteerde 12-maandsperiode 2,5 procent bedroeg.

Hoewel het om feiten ging, vielen ze niet in goede aarde bij de kabinetsonderhandelaars die ons ervan proberen te doordringen dat forse bezuinigingen en ombuigingen nodig zijn omdat het tekort op jaarbasis ver boven de 3 procent uitkomt.

Jeroen Dijsselbloem, Henk Kamp en Mark Rutte reageerden op een beschamende wijze; ze lijken niet zoveel kijk te hebben op waar we in dit land voor staan. Het CBS publiceert voortdurend dit soort cijfers, dat is zijn wettelijke taak. De onafhankelijkheid is in een aparte wet gewaarborgd. Als een premier suggereert dat we de cijfers van het CBS niet zo serieus moeten nemen – dat schijnt hij gedaan te hebben – dan verdient hij een draai om zijn oren, aangezien hij ons vraagt feiten niet serieus te nemen.

Wat hij ook had kunnen zeggen – dat zou dan zomaar geklopt hebben – is dat de cijfers over een periode van 12 maanden gingen en dat de gerapporteerde periode op 30 juni j.l. afliep. Over díe periode was het tekort 2,5 procent, het zegt niets over het jaar 2013. En dat heeft het CBS ook niet gesuggereerd. Daarover zal het CBS pas in 2014 rapporteren.

Een kabinet dat de wettelijk geregelde onafhankelijke publicatie van economische data door een daarvoor in- en opgericht instituut wil beïnvloeden, kan te rade gaan bij vorige Griekse kabinetten. We weten wat daarvan terechtkomt.

Daarom was ik blij verrast dat Klaas Knot ons gisteren uit de recessie verklaarde. Hij is door een vorig kabinet bij De Nederlandsche Bank benoemd, voormalig topambtenaar,  maar gedraagt zich niet als een marionet.

Als het kabinet zou suggereren dat we Klaas Knot niet zo serieus moeten nemen, dan heeft het daartoe het volste recht. Want Klaas Knot gaat niet over de economische feiten – dat doet het CBS – maar hij zit wel dicht bij het vuur. Bovendien kan hij, net als u en ik, de maandelijkse data van het CBS bekijken en zien dat er hier en daar lichtpuntjes zijn.

Of ze ons daadwerkelijk per saldo economische groei brengen weten we als het CBS, zoals altijd, 6 weken na afloop van een kwartaal met een eerste raming van de groei van de Nederlandse economie komt. Dat is dus medio november.

Dr. Doom is een pseudoniem. Als belegger is hij verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Beleggingsvereniging Fibonacci. Op het moment van het schrijven van deze column heeft de vereniging posities in Ahold, Akzo Nobel, ASML, DSM, Heineken, Philips, Shell en Unilever en is Long in de AEX. De positie in de AEX is kortlopend en wisselt regelmatig. Die kan dus nu al anders zijn. Volg Dr Doom op Twitter.
———

Download de gratis app van Tablisto om ons maandblad op uw tablet te lezen
Volg HP/ De Tijd op Twitter