Spring naar de content

Minister Tanzania: gewoon afschieten die stropers

Heeft u de documentaire African Hunting Holiday van Louis Theroux ooit gezien? Amerikanen boeken daarin een vakantie in Zuid-Afrika en gaan in privéreservaten op jacht. Uit een speciaal samengesteld menu kunnen de vakantiegangers/jagers hun prooi kiezen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Annelies Beltman

Afhankelijk van de grootte en zeldzaamheid en met-uitsterven-bedreigd-status betalen ze een bedrag. Het afschieten van een stekelvarken kost slechts 250 dollar, een nijlpaard is al iets duurder: 8000 dollar. En het duurste slachtoffer? De neushoorn. Om die neer te knallen moet honderdduizend dollar worden neergelegd. Als de keuze is gemaakt, volgt de jacht. Dan wordt ook meteen duidelijk waarom het handig is als de jager van tevoren zijn prooi kiest: de eigenaar (of zijn personeel) rijdt naar de hoek van zijn reservaat waar het betreffende dier te vinden is.

Executie
Zo’n privéreservaat is een macaber soort pretpark, voor een heel specifieke doelgroep. Is het legaal? Wie zal het zeggen. Op olifanten wordt in die Zuid-Afrikaanse parken in ieder geval niet gejaagd. In Tanzania gebeurt dat nog wel. Tot woede en frustratie van Tanzaniaanse minister van Natuurbeheer en Toerisme, Khamis Kagasheki.

Kagasheki is het spuugzat. De zachte aanpak is ineffectief gebleken. Niet goedschiks? Dan maar kwaadschiks. En kwaadschiks is zijn voorstel zeker te noemen: stropers mogen wat de minister betreft ter plekke worden geëxecuteerd.

“Ik besef dat mensenrechtenactivisten zullen zeggen dat ook stropers recht hebben op een eerlijk proces. Maar laten we eerlijk zijn: stropers vermoorden niet alleen dieren, ze schrikken er ook niet voor terug om mensen dood te schieten die in hun weg staan.”

Volgens activisten wordt het ivoor van de gedode olifanten gebruikt om rebellengroepen als Al-Shabab te financieren; daarom noemen ze het ook wel ‘het witte goud van de jihad’. In 2009 had Tanzania nog 70.000 tot 80.000 olifanten; naar schatting leeft een kwart van alle Afrikaanse olifanten in Tanzania. Als de maatregel van Kagasheki wordt nageleefd, zal dat aantal niet snel verminderen.