Spring naar de content

Internationale Dag tegen de Doodstraf: wat zou uw laatste maaltijd zijn?

Gefeliciteerd nog, hè? Het is vandaag Internationale Dag tegen de Doodstraf. En toevallig valt die dag sinds 2005 samen met de Europese Dag tegen de Doodstraf. Niet dat de doodstraf in Europa nou zo vaak voltrokken wordt: Wit-Rusland is het enige Europese land dat de doodstraf nog uitvoert.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Eva Bosgraaf

Volgens Amnesty International wachten op dit moment drie Wit-Russen op hun executie. Wereldwijd wachten ten minste 23.286 mensen in een dodencel op het voltrekken van hun vonnis. Vorig jaar zijn in totaal ten minste 682 executies uitgevoerd. Bij deze cijfers zijn volgens Amnesty niet de ‘vermoedelijk duizenden’ executies in China meegenomen, omdat de Chinese autoriteiten de exacte cijfers niet prijsgeeft. In de Verenigde Staten werden vorig jaar 43 doodstraffen uitgevoerd.

De Nieuw-Zeelandse fotograaf Henry Hargreaves maakte in 2012 een serie foto’s van laatste maaltijden. In gevangenisrapportages zocht hij op wat ter dood veroordeelde Amerikanen als galgenmaal bestelde, maakte de gerechten zelf en fotografeerde ze. Dat leverde een serie bizarre stillevens op.

Heel veel ijs
Uit de teksten bij de foto’s leer je bijvoorbeeld dat Timothy McVeigh, die door middel van een injectie werd geëxecuteerd wegens het plegen van een bomaanslag op een overheidsgebouw in Oklahoma City in 1995, waarbij 168 doden vielen, een dubbele portie chocolade-muntijs at voor hij stierf.

myphoto (12)

Ironie
Ook voor ironie blijkt nog plaats on death row. Ricky Ray Rector werd ter dood veroordeeld voor het doodschieten van een politieagent. Hij liet een flink stuk kip, een steak, een glas frisdrank en een stukje pecannotentaart aanrukken. Dat laatste at hij niet op: hij zei tegen zijn bewakers dat hij het stukje taart voor later zou bewaren. Rector kreeg kort daarna zijn laatste prik toegediend.

rector

Standaardmaaltijd
Ted Bundy, de beruchte seriemoordenaar en -verkrachter die in de jaren zeventig meer dan 35 slachtoffers maakte, mocht niet zelf kiezen wat hij te eten kreeg. Hij kreeg het standaardmenu voor terdoodveroordeelden: een enorme steak met eieren, toast, melk en een glaasje sap.

myphoto (11)

Meer foto’s uit Hardgreaves serie No Seconds zijn onder andere hier te bekijken.