Spring naar de content

Insecten pletten

Er zijn mensen die seksueel opgewonden worden van het pletten van insecten. Inderdaad, je leest het goed. Deze mensen worden ‘crush freaks‘ genoemd en ze schijnen zelfs een eigen tijdschrift te hebben: The American Journal of Crush Freaks. Gelukkig zijn sommige abonnees slechts geïnteresseerd in het plattrappen van andere materialen zoals snoep. Maar hoe zit het met u en mij? Zit er diep in ons niet bij iedereen een kleine crush freak?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Cees Mulder

Luizen
Bij mij in ieder geval wel. Elke keer als ik een roze koek, aardbeienyoghurt of een rode M&M eet moet ik even aan ze denken: luizen. Heerlijk. De rode kleurstof die in deze producten zit, karamijnzuur of E120, wordt gemaakt door luizen te pletten die op cactussen in Peru leven. Met vele duizenden tegelijk. En het lekkerste komt nog: het zijn alleen de vrouwelijke luizen die gebruikt worden om de kleurstof van te maken. Mjum.

Insecten vermalen tussen de kiezen doen we trouwens dagelijks. In een reep chocola zitten gemiddeld 80 microscopische fragmenten van insecten. En in een fles tomatenketchup zitten gemiddeld drie fruitvlieglarven verwerkt. Goed dat we daar vast aan wennen, want insecten zijn natuurlijk het voedsel van de toekomst.

Spinnen
En spinnen? Hoeveel eten we er daarvan in ons leven tijdens onze slaap? Geen één. Een spin ziet een zwart vochtig gat waar continu een vrij krachtige luchtstroom uitkomt niet als een ideale schuilplaats. Het verhaal dat je in je leven acht spinnen in je slaap oppeuzelt is slechts een broodje aap. Voor de goede biologische orde; een spin is natuurlijk geen insect. Wel werd tot laat in de achttiende eeuw gedacht dat spinnen insecten zonder vleugels waren, maar doordat ze een verschillend aantal pootjes hebben (zes of acht) worden ze nu in twee verschillende hokjes gestopt.

Nummerborden
Wetenschappers houden ook van geplette insecten. Op nummerborden. De website splashteller.nl roept automobilisten op om na een autorit het aantal dode insecten op de kentekenplaat te tellen en door te geven. Zo weten we waar in Nederland veel insecten leven en hoeveel er in het verkeer omkomen; zo’n 500 miljard stuks per jaar, dat is ongeveer één insect per vijf gereden kilometers. Dat lijkt veel, maar valt reuze mee. Zo verschalken alle Nederlandse gierzwaluwen dagelijks zo’n 135 miljoen insecten. Daar zouden wij heel wat kilometers voor moeten rijden. Splash.