Spring naar de content

Topscorer aller tijden Robin van Persie moet het nog waarmaken in Oranje

Met een brede lach op zijn gezicht rende Van Persie vrijdagavond naar Patrick Kluivert, met wie hij op dat moment de titel ‘topscorer van Oranje’ deelde. Van Persie had net zijn veertigste doelpunt gescoord in dienst van het Nederlands elftal, evenveel als recordhouder Kluivert. Later op de avond zou de Flying Dutchman zijn 41ste maken en Kluivert definitief van de troon stoten. Om mij heen werd Van Persie bejubeld en toegejuicht om dit fantastische resultaat. Maar ik deed niet mee.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Annelies Beltman

nederland - hongarije

Tegen Hongarije, in een wedstrijd die er niet toe doet, scoort van Persie zijn 39ste, 40ste en 41ste doelpunt. De entertainmentwaarde van de 8-1 overwinning was enorm hoog, met een aantal prachtdoelpunten. Maar wat is de waarde van deze drie doelpunten en daarmee de waarde van de topscorerstitel van Van Persie?

Hij staat er niet
In 2010 woonde ik enkele maanden in Zuid-Afrika en zag ik drie WK-wedstrijden van Oranje live in het stadion. Ik herinner me geen moment van Van Persie. Sneijder werd met vijf doelpunten (gedeeld) topscorer van het toernooi en Van Bronckhorst maakte in de halve finale tegen Uruguay het mooiste doelpunt. De schitterende invalbeurt van Eljero Elia tegen Denemarken staat op mijn netvlies gebrand. Maar Van Persie?

Het is heel simpel: hij staat er niet tijdens toernooien. In 2006 scoorde Van Persie één doelpunt in de groepsfase tegen Ivoorkust, de 1-0. Tijdens de EK twee jaar later maakte hij twee treffers: beiden in de groepsfase, de 2-0 tegen Frankrijk en de 2-0 tegen Roemenië – in de laatste groepswedstrijd toen Nederland al door was naar de kwartfinale. In Zuid-Afrika scoorde Van Persie de openingstreffer tegen Kameroen, maar ook toen was Nederland al door. En tijdens het laatste toernooi in Oekraïne en Polen scoorde hij tegen Duitsland, toen we met 2-0 achter stonden. Vooruit, de aansluitingstreffer (die niet mocht baten). Iedere keer heb ik hoge verwachtingen van Van Persie en telkens stelt hij teleur.

Ik ben een liefhebber van Van Persie, zijn techniek, zijn stijl. De manier waarop hij beweegt, hoe hij mooie, maar ook zakelijke doelpunten kan maken. Van Persie is allround. In het clubvoetbal.

In nationaal verband scoorde hij 41 keer tegen 23 verschillende landen. Tegen Hongarije scoorde hij de meeste doelpunten, daarna volgen Roemenië, San Marino, Andorra en Bulgarije. Niet echt spraakmakende tegenstanders.

Kluivert
Zijn voorganger Kluivert scoort de openingstreffer tegen Argentinië tijdens het WK 1998 in Frankrijk en later in de halve finale de gelijkmaker tegen Brazilië waardoor Nederland middels strafschoppen de kans krijgt de finale te halen (dat mislukt doordat de penalty’s van Ronald de Boer en Cocu worden gestopt). Op het EK in 2000 wordt Kluivert met vijf doelpunten zelfs topscorer en speelt hij een belangrijke rol bij het behalen van de halve finale (opnieuw gaan we onderuit met strafschoppen). Kluivert deed het goed bij Ajax en Barcelona, daarnaast was hij belangrijk in Oranje. Die laatste stap moet Van Persie nog maken.

Onder Louis van Gaal speelt Van Persie beter dan hij ooit heeft gedaan in het nationale team. In zeven kwalificatiewedstrijden maakte hij acht doelpunten, al spraken de tegenstanders tot nu toe niet echt tot de verbeelding.

In clubverband is Van Persie een topspeler. Bij Arsenal en Manchester United was en is hij van onschatbare waarde. In Brazilië wacht de echte test. Aankomende zomer tijdens de WK moet RVP, The Flying Dutchman, Captain Vantastic het laten zien. Zorg dat je ook voor ons van onschatbare waarde bent, Robin.