Spring naar de content

Peter Rehwinkel en vijf andere wachtgeldaffaires

Peter Rehwinkel is in opspraak geraakt. De burgervader van Groningen neemt per 1 november ontslag en vertrekt dan voor onbepaalde tijd naar Barcelona. Vakantiewerk doen. Hij gaat onbezoldigd aan de slag als ‘speciaal vertegenwoordiger van een internationale organisatie die lokale overheden bijstaat in crisissituaties’ en ontvangt onderwijl een fiks bedrag aan wachtgeld.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Nick Muller

De gemoederen liepen vorige week hoog op. De lokale politiek sprak er schande van dat de burger moet betalen voor het vrijwilligerswerk dat de burgemeester gaat doen en verzocht Rehwinkel afstand te doen van een deel van zijn wachtgeld. Maar het verhaal kreeg vanochtend een verrassende wending: het AD meldt dat ze in Barcelona niets afweten van de komst van Rehwinkel. Sterker: de baan die hij zegt daar te krijgen bestaat helemaal niet. Rehwinkel is vooralsnog niet bereikbaar voor commentaar.

Maar Peter Rehwinkel is niet de enige politicus die in opspraak komt vanwege het wachtgeld dat hij ontvangt of gaat ontvangen. Vijf andere wachtgeldkwesties uit de recente geschiedenis die voor verontwaardiging zorgden.

Hero BrinkmanHero Brinkman
Inmiddels heeft hij weer een baan bij de politie, maar er was een tijd dat Hero Brinkman Kamerlid was. En in die functie streden hij en zijn partij tegen het wachtgeld dat door parlementariërs in ontvangst werd genomen. Maar goed, als je zelf thuis komt te zitten, dan ben je natuurlijk niet te beroerd om de hand op te houden, want dat wachtgeld is er toch. GeenStijl maakte een Hero Brinkman wachtgeld-o-meter die per seconde bijhield hoeveel wachtgeld de voormalige kameraad van Geert Wilders had opgestreken. De teller stopte onlangs rond de 90.000 euro. Genoeg om de principes voor opzij te zetten.

Bert van der RoestBert van der Roest
“De altijd sociaal bevlogen Bert van der Roest deed een greep van tienduizenden euro’s uit de kas als penningmeester bij Straatnieuws. Nu stapt hij maar eens op,” schreven wij eerder deze maand. De PvdA’er stal 40.000 euro van de daklozen, maar toch waren ze niet boos. “Als Bert het geld terugbetaalt doen we geen aangifte,” zei het bestuur. Van der Roest stemde in. Hij zou het geld dat hij uit de kas van de krant graaide en tijdens zijn vakantie en aan rondjes in de kroeg besteedde, wel terugbetalen van zijn wachtgeld. Pardon?

Gonny van OudenallenGonny van Oudenallen
Gonny van Oudenallen, dat was toch dat Kamerlid dat minister Hoogervorst niet herkende tijdens een debat omdat ze haar bril niet bij zich had? Klopt. Maar Gonny van Oudenallen is ook het gewiekste Kamerlid dat zichzelf tijdens het ingelaste debat tijdens het zomerreces van kabinet Balkenende II liet beëdigen als eenmansfractie, omdat ze dan precies lang genoeg in de Tweede Kamer kon blijven zitten om twee jaar wachtgeld op te strijken. Voor nog geen drie maanden werk heeft zij 160.000 kunnen vangen. Na een storm van kritiek besloot Van Oudenallen het geld naar eigen zeggen te schenken aan een goed doel.

Rinda den BestenRinda den Besten
Rinda den Besten (PvdA) was tot begin dit jaar wethouder Werk en Inkomen in de gemeente Utrecht. In februari dit jaar stopte ze met haar werkzaamheden als wethouder. Ze was toe aan iets nieuws, kreeg per 1 april 2013 een baan aangeboden bij de PO-raad, en stopte in februari 2013 met haar werkzaamheden voor de gemeente. In de tussenliggende maanden laste Den Besten een vakantie in. “Na elf jaar politiek waarin ik me een slag in de rondte heb gewerkt, vind ik dat ik dat mag en ik denk dat mensen het begrijpen,” zei ze. Terwijl ze op vakantie was streek ze 14.000 euro aan wachtgeld op.

Benk KorthalsBenk Korthals
“Oud-Defensieminister ontvangt 350.000 euro wachtgeld,” kopte Elsevier in 2011. Om wie het ging wilde het ministerie van Binnenlandse Zaken destijds niet prijsgeven, wel werd bekend dat hij dit exorbitant hoge bedrag aan wachtgeld tussen 2002 en 2010 heeft ontvangen. Dagblad De Pers wist enkele weken later te melden dat de minister in kwestie Benk Korthals was. De VVD’er was in het kabinet Balkenende I in totaal zo’n vijf maanden in functie als minister, maar streek acht jaar wachtgeld op. Drie-en-een-halve ton. Veruit het meest van allemaal.