Spring naar de content

Hoe Duitse ‘piraten’ de boekenmarkt veranderen

Her en der in de wereld richten bedrijven zich op een Spotify voor boeken, want daar ligt waarschijnlijk de toekomst. Maar in Duitsland komt een dergelijk initiatief van een wel heel opmerkelijke kant. De (min of meer) illegale downloadsite Torboox is er in onderhandeling met grote uitgevers om boeken via een maandelijks abonnement te gaan verkopen. Vooralsnog hebben de uitgevers er weinig zin in.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Geert Poorthuis

Het Duitse Computer Bild bericht er dit weekend over. Het blad heeft een interview met de oprichter van Torboox, die om begrijpelijke redenen anoniem wenst te blijven. Volgens deze schimmige figuur moeten uitgevers gedwongen worden om hun waar voortaan niet meer te slijten in afzonderlijke exemplaren, maar via het abonnementsmodel.

Piratenabonnement
Hij brengt dat model overigens nu al in de praktijk. Op de site van Torboox staan ongeveer 40.000 (Duitstalige) boeken, alle beschikbaar voor onmiddelijke download, al moet je voor dat privilege wel ongeveer 10 euro per twee maanden betalen. Volgens Torboox worden er inmiddels 100.000 boeken per dag (!) van de site geplukt. Een groot deel daarvan bestaat uit actuele boeken die nog gewoon tegen de vaste winkelprijs in de Duitse boekhandel liggen.

Dat scheelt de Duitse boekhandels en uitgevers dus op zeker miljoenen verkochte boeken per jaar. Zij zijn er dus op gebrand om de site de nek om te draaien, vooralsnog zonder veel resultaat. De praktijk leert dan ook dat het vrijwel onmogelijk is om een site wereldwijd af te sluiten, als die over genoeg middelen en mensen beschikt. De knullige rechtszaak tegen The Pirate Bay in ons eigen land bewijst dat. Die is nog gewoon bereikbaar, zij het via kleine omwegen.

Het cynische aan het Duitse verhaal is dat de onstuimige groei van Torboox mede te danken (of, zo u wil, te wijten) is aan een van ’s lands grootste uitgevers, die van het weekblad Der Spiegel. Dat berichtte deze zomer uitgebreid over Torboox en vermeldde daarbij, tot woede van de boekenbranche, enkele keren het internetadres, dat overigens zeer eenvoudig op te zoeken is. Het artikel in Der Spiegel zorgde voor een nieuwe, zeer grote stroom van lezers naar Torboox. Op de net afgesloten Frankfurter Buchmesse werd over weinig anders gesproken.

Een leven lang leesplezier
In Nederland bestaat, voorzover wij weten, geen site die vergelijkbaar is met Torboox. Wie Nederlandse boeken wil downloaden, moet op zoek naar verzamelingen die door liefhebbers op het net zijn gezet en verspreid worden via torrentsites. Ook dat aantal van 40.000 boeken is voor ons land niet beschikbaar. Ik schat het aantal ‘roofboeken’ in het Nederlands op ongeveer 10.000 à 15.000, evengoed nog een leven lang leesplezier. Het aantal Engelse boeken op internet is zo overweldigend dat er geen schatting meer van te maken valt.

Onderwerpen