Spring naar de content

Angstige tijden voor beleggers in Nederlands vastgoed en Nederlandse banken

In opdracht van De Nederlandsche Bank doet het Amerikaanse bedrijf BlackRock Solutions op dit moment onderzoek naar de waarde van de vastgoedportefeuilles van banken. Binnenkort wordt er gerapporteerd en er zijn genoeg redenen om de adem in te houden.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Dr. Doom

Want hoewel er nog geen cijfers naar buiten kwamen is het wel al duidelijk geworden welke lijn BlackRock volgt. Dat kunnen we weten omdat het bedrijf al heeft verklaard dat er niks mis was met de waardering van het vastgoed van SNS Reaal, die uiteindelijk leidde tot een forse afwaardering en nationalisatie.

De directie van SNS vond de eigen taxaties – ook gemaakt door een externe partij – realistisch maar het door Jeroen Dijsselbloem ingeschakelde Cushman en Wakefield kwam op waarderingen die zo’n 40 procent lager waren. Volgens Blackrock kloppen die 40 procent lagere waarderingen en dat maakt dat we mogen vermoeden dat al het andere vastgoed, in handen van of gefinancierd door, Nederlandse banken voor veel te hoge bedragen in de boeken staat.

De noodzakelijke afboekingen zullen de aandeelhouderswaarde van vastgoedfondsen die mede door banken zijn gefinancierd als eerste wegvagen. Het eigen vermogen is nu eenmaal de eerste buffer die eraan gaat.

Maar daarna zijn de banken zelf aan de beurt, als de afboekingen bij SNS een indicatie zijn staat hun solvabiliteit – de ratio eigen versus vreemd vermogen – zo maar weer op de tocht op een moment dat de ECB net heeft aangekondigd de eerste controleronde op te starten voor banken die over een jaar onder zijn toezicht moeten vallen.

Die eerste ronde gaat in overleg met de nationale centrale banken en dat betekent dat DNB het rapport van BlackRock direct op tafel zal moeten leggen.

Zoals een in Het Financieele Dagblad van vandaag geciteerde Nederlandse bankier: ‘Er zal wel bloed vloeien’.

Dr. Doom is een pseudoniem. Als belegger is hij verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Beleggingsvereniging Fibonacci. Op het moment van het schrijven van deze column heeft de vereniging posities in Ahold, Akzo Nobel, ASML, DSM, Heineken, Philips, Shell en Unilever en is Long in de AEX. De positie in de AEX is kortlopend en wisselt regelmatig. Die kan dus nu al anders zijn. Volg Dr. Doom op Twitter.
———

Download de gratis app van Tablisto om ons maandblad op uw tablet te lezen
Volg HP/ De Tijd op Twitter