Spring naar de content

Nieuwe trend: het islamitische zoenverbod

Een Nederlandse vrouw die haar man in een park in de stad Suleimaniyah in Iraaks Koerdistan een kus op de mond gaf, zorgde voor flinke ophef nadat een foto ervan viral was gegaan. De twee zoenden elkaar in het Azadi Park oftewel Vrijheidspark, op de plek waar ooit een kussend standbeeld had gestaan dat wegens vermeende aanstootgevendheid was vernietigd. Want of er nu wordt gekust door mensen van vlees en bloed of door stenen lippen, de islamitische fatsoenrakkers willen het niet hebben. Niet alleen in Koerdistan: ook in Marokko was er onlangs een zoenschandaal.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Iris Hannema

Kus op de vlag
Ik wist niet dat je in Noord-Irak niet op straat mocht kussen. Had ik het geweten, dan had ik zelf de Iraaks-Koerdische vlag niet staan aflebberen, zoals op bijgaande foto. Inmiddels begrijp ik dat ook dit als aanstootgevend kan worden gezien, waarvoor excuus.

Iraakse Biergarten 
Ik vond Koerdistan juist een heel relaxte reisbestemming in het Midden-Oosten, en juist niet conservatief. Ik was er backpackend heen gereisd vanuit Syrië, waar ik bijna vergroeid raakte met mijn hoofddoekje, maar in Iraaks-Koerdistan liep ik rustig zonder over straat. Toeristisch gezien viel er niet bijster veel te beleven, maar ik heb er heerlijk gegeten in de Biergarten van een Duits restaurant, ontspannen rondgekuierd en in de bazaar antieke Iraakse en Iraanse bankbiljetten op de kop getikt.

Vernietigingskamp van Saddam
In het enorme stadspark in de hoofdstad Erbil zat ik een middag lang met een boek op een bankje. Om me heen bloeiden rode rozen, overal stonden prullenbakken en niemand viel me lastig. Ik haalde er even diep adem – wat een weldadige rust te midden van het constante getetter van het Midden-Oosten. Ooit was er op deze plek een vernietigingskamp van Saddam Hussein, nu lag er een park, met een grote vijver waar werd gewaterfietst door verliefde stelletjes. Die elkaar af en toe openlijk kusten.

Overdrijven de media?
Wat ik me afvraag: is dit weer zo’n door de pers schromelijk overdreven nieuwsbericht en valt het in werkelijkheid reuze mee met het ‘islamitische zoenverbod’?
Want mijn reiservaring heeft me geleerd dat er ter plaatse vaak veel minder aan de hand is dan in de media wordt gesuggereerd (of het nu gaat om krantenkoppen als ‘onrust in een moslimland’ of een ‘gespannen sfeer in Rio de Janeiro’).
Zo heb ik weleens op internet gelezen dat er een bomaanslag had plaatsgevonden in Damascus terwijl ik nota bene zelf in Damascus was en niets had gehoord of gezien. Ik neem nieuwsberichten daarom altijd met een flinke korrel zout, en dat zou iedere nuchtere nieuwsjunk moeten doen.

Reisjournalist Iris Hannema (1985) reist sinds 2008 schrijvend en fotograferend in haar eentje de wereld over. In februari verschijnt bij De Arbeiderspers haar eerste boek, ‘Miss yellow hair, hello!’. Als u wilt weten waar zij zich nu bevindt, kunt u haar volgen op Twitter.