Spring naar de content

Designerdrugs: ‘legaal’ trippen was nog nooit zo makkelijk

Trippen, hallucineren, mellow worden of gewoon even lekker spacen. Voor wie de nodige contacten heeft is er op een donkere straathoek voor elk wat wils te vinden. En de echte geluksvogel krijgt zomaar opeens een uitnodiging voor het veilig uitproberen van lsd in de mail.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Paul Geraedts

Er is meer op de markt dan het gebruikelijke poedertje, pilletje of paddestoeltje; de zogeheten designerdrugs zijn in opkomst. Dat merkt ook de douane op Schiphol, die de afgelopen jaren een flinke toename van de inbeslagname van designerdrugs en benodigde grondstoffen constateerde.

Designerdrugs: wat zijn het?
Het begrip designerdrugs is vrij nieuw. Het gaat om nieuwe synthetische drugs die een bestaande drug nabootsen, maar nét een andere moleculaire verbinding hebben, waardoor ze niet onder de Opiumwet vallen en dus in feite legaal zijn. Zo proberen de makers de wet te omzeilen, en dat lukt aardig. Designerdrugs zijn via internet kinderlijk eenvoudig te koop (dus niet via het donkere web waar The Silk Road opereert) als ‘research chemicals’ waar een strikte waarschuwing op staat dat ze niet geschikt zijn voor menselijke consumptie.

research chemicals
Designerdrugs zijn op het internet eenvoudig te bestellen, vaak onder de namen van de chemische verbinding. De website researchchemicals.net claimt te verzenden naar de hele EU.

 

Die waarschuwing staat er overigens puur om de wet te omzeilen. In Nederland is het importeren van deze chemicaliën namelijk niet strafbaar wanneer aangegeven wordt dat een substantie niet voor consumptiedoeleinden geschikt is. Tel daarbij op dat het een aanzienlijke tijd duurt voordat een nieuwe drug op de opiumlijst komt te staan -en dus illegaal wordt- en legaal trippen was nog nooit zo makkelijk.

Proefkonijn
In het gebruik van designerdrugs schuilt wel een extra gevaar. Juist omdat ze zo nieuw zijn is er nog vrijwel niets bekend over de potentiële gevaren van het middel en qua dosering is het ook vaak nattevingerwerk. De gebruiker is het proefkonijn waardoor een bad trip al gauw op de loer ligt.

De gevolgen van het gebruik van designerdrugs op de lange termijn zijn al helemaal onbekend. Een drug als cocaïne bestaat al vrij lang en de gezondheidsrisico’s zijn wetenschappelijk bewezen. Maar zelfs van een drug als ecstacy (gangbaar sinds eind jaren tachtig) zijn de langetermijnrisico’s nog niet geheel in kaart gebracht. Het gebruik van designerdrugs is dus op papier misschien legaal, maar het kan meer risico’s met zich meebrengen dan verwacht.