Spring naar de content

Seksewijzer voor films in Zweden: stereotypering mag niet meer

De Kijkwijzer is algemeen bekend en laat zien of er veel geweld, seks of drugs in een film zit. Ook geeft hij aan voor welke leeftijden de film geschikt is. In Zweden hebben ze daar nu een variant op bedacht: de Seksewijzer.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Tim Nivard

Bechdeltest
Een film krijgt een A-rating als hij de zogeheten Bechdeltest doorstaat. Dat wil zeggen dat in de film minstens een scène voorkomt waarin twee vrouwen een gesprek moeten voeren dat niet over een man gaat. Roddelen over andere vrouwen, recepten uitwisselen en wasmiddelen vergelijken mogen wel. De lijst met films uit het verleden die deze test niet zouden doorstaan is eindeloos lang en telt klassiekers als the Shawshank Redemption en Saving Private Ryan.

Genderneutrale Zweden
Dat het de Zweden zijn die met dit idee op de proppen komen, mag geen verrassing heten. In het verleden kwamen ze al in het nieuws met een genderneutrale peuterschool, waar alle vormen van stereotypering taboe werden verklaard. Dat om te bevorderen dat mannen en vrouwen gelijke kansen horen te krijgen, vanaf hun prilste begin, omdat vrouwen heus net zo goed zijn als mannen.

Zwarte Pieten
Wij in Nederland kunnen nog wat leren van de Zweden. Het uitvoeren van een test met een keurmerk klinkt als iets waar we eindelijk een definitief antwoord mee kunnen krijgen in de zwartepietendiscussie. Iets als: Zwarte Piet mag maximaal 1,5 ml lippenstift gebruiken, zijn oorringen mogen maximaal een diameter hebben van 2,8 cm, hij moet minimaal vier kinderen vertellen hoe slecht Nederlanders vroeger waren met hun slavenhandel en voor elke tien Pieten moet er minstens één zijn die niet naar Sinterklaas luistert. Als een Piet slaagt, krijgt hij de P-rating.