Spring naar de content

Klaas Knot had het goed: economie groeit 0,1 procent in derde kwartaal

Zes weken na afloop van elk kwartaal komt het Centraal Bureau voor de Statistiek met de zogenaamde 1e raming van de economische groei over dat afgelopen kwartaal. Op die dag verkeert het Nederlandse CBS in het goede gezelschap van collega-instellingen in de meeste andere Europese landen; de Duitse en Franse ramingen zijn meestal al bekend als het CBS klokslag 9:30 uur publiceert.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Dr. Doom

Nog niet zo lang geleden kabbelde dit soort nieuwsvoorziening rustig voort, tegenwoordig staan de zendwagens van zowel de publieke als commerciële omroepen voor de deur, er vindt live-verslaggeving plaats.

Het derde kwartaal heeft hoge verwachtingen gewekt. De berichten over een voorzichtig aantrekkende economie zijn all over the place. In het Nederlandse geval is er onder economen terughoudendheid: wordt het een heel klein plusje of toch een klein minnetje? Het verschil is qua gevoelstemperatuur dit keer enorm. Is de recessie formeel achter de rug? Of toch nog niet?

Voor één man staat er meer op het spel. Klaas Knot, directeur van De Nederlandsche Bank, durfde het al weken geleden aan om te voorspellen dat er sprake zou zijn van groei. Gevraagd naar zijn motivatie hield hij het op zijn gevoel, en dat kwam hem in de pers duur te staan. Als iemand het niet over zijn gevoel zou moeten hebben – althans in zijn functie – dan is het Klaas Knot. Zelf denk ik dat het ook wel meer zal zijn geweest dan gevoel, maar het heeft niet zoveel zin om het volk te confronteren met allerlei macro-economsiche informatie waarover hij al beschikte. Dat wordt al snel te ingewikkeld.

Over diezelfde informatie beschikten u en ik overigens ook, als we de maandrapportage op deel-indicatoren van het CBS zouden hebben gevolgd. Dan zouden we aan de hand van de maanden juli en augustus inderdaad voorzichtig optimistisch kunnen zijn geworden. Maar woensdag publiceerde het CBS cijfers over september, en die vielen tegen. De export was licht gekrompen en de detailhandelsverkopen waren ronduit slecht. Dat laatste omdat september 2012 – de maand waarmee wordt vergeleken – de maand was voor de btw-verhoging van 19 naar 21 procent. Zeker als het om de wat duurdere aanschaffen ging, zullen die in 2012 naar voren zijn gehaald omdat consumenten wisten dat ze een maand later duurder uit zouden zijn. September 2012 was dus een heel goede maand, het was voor 2013 zo goed als onmogelijk om er overheen te gaan.

Omdat het zo spannend is, besloot ik deze column vanochtend vroeg te schrijven, in grote lijnen, en hem af te maken tijdens de persconferentie van het CBS. Ik ben daar aanwezig en hoor het allemaal als een van de eersten. Als u voor 9.30 uur leest moet u het doen met de informatie in de kop die twee kanten op kan. Ná 9.30 weten we wat het is geworden: een groei van 0,1 procent. Weinig maar alle beetjes helpen.

Dr. Doom is een pseudoniem. Als belegger is hij verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Beleggingsvereniging Fibonacci. Op het moment van het schrijven van deze column heeft de vereniging posities in Ahold, Akzo Nobel, ASML, DSM, Heineken, KPN, Philips, Shell en Unilever en is Long in de AEX. De positie in de AEX is kortlopend en wisselt regelmatig. Die kan dus nu al anders zijn. Volg Dr. Doom op Twitter.
———

Download de gratis app van Tablisto om ons maandblad op uw tablet te lezen
Volg HP/ De Tijd op Twitter