Spring naar de content

Waarom wij van Frankrijk houden

Het Franse volk mag dan bekend staan als arrogant, afstandelijk en lichtelijk xenofoob, het is wel een natie met gevoel voor cultuur. Het kent speciale wetten voor het eigen brood en voor boekhandels en sinds deze week ook voor e-books. Over iets meer dan een jaar geldt voor e-books zonder extra beveiliging hetzelfde BTW-tarief als voor papieren boeken. Een mokerslag voor de in Luxemburg zetelende digitale molochen als Amazon, Kobo en Apple.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Geert Poorthuis

Die firma’s ‘verkopen’ vanuit het Groothertogdom e-books voor heel Europa en profiteren daarmee van het lage BTW-tarief (3 procent). Ze kunnen hun boeken veel goedkoper leveren dan bijvoorbeeld de Nederlandse retailers die op e-books 21 procent BTW moeten betalen. Van echt verkopen is overigens geen sprake, want de koper krijgt alleen maar een licentie om het bestand (deels) te gebruiken. Dat gaat bijvoorbeeld via een DRM-beveiliging. Daar wil Frankrijk nu van af.

Het was de Groene politica Isabelle Attard die deze week een voorstel van haar hand volkomen onverwacht zag aangenomen door het Franse parlement. Dat komt er op neer dat voortaan voor e-books zonder beveiliging hetzelfde belastingtarief gaat gelden als voor papieren boeken en dat tarief staat in Franrijk toch al laag, op zo’n 6 procent. E-books met beveiliging blijven vallen onder het hogere tarief omdat het in feite niet over een product maar over een dienst gaat.

Maar er is meer slecht nieuws voor de Amerikaanse en Canadeze internetbedrijven die een regelrechte aanslag plegen op de Europese structuur van uitgeverijen en boekhandels. Wie na 1 januari 2015 een boek koopt bij hen, ook al is het vanuit Luxemburg, betaalt straks het BTW-tarief van het land waarin hij of zij woont. Voor Nederlandse boekkopers is dat ongunstig, voor Nederlandse bedrijven niet. Die tweede maatregel is afkomstig van Europa en gaat (niet geheel toevallig, waarschijnlijk) op dezelfde datum in als die van Frankrijk.

Daarmee weet het Nederlandse parlement dus wat het te doen staat. Er moet een eind komen aan twee idiote toestanden. Dit land en zijn digitale lezers moeten af van zijn hoge BTW-tarief (het hoogste in heel Europa) en van de strikte beveiliging van e-books, zogenaamd om illegale downloads tegen te gaan. Er is maar 1 verstandige politica nodig om het Franse wetsvoorstel te kopiëren. En dan mag in dat Nederlandse voorstel wat ons betreft ook meteen het achterlijke plan om kopers van e-books te registreren worden geschrapt.

Onderwerpen