Spring naar de content

Nuvaring, Dianepil en morning-afterpil: wat werkt er wel?!

Ongewenste zwangerschappen, daar zit geen enkele vrouw (of man) op te wachten. Dat bijvoeglijk naamwoord ‘ongewenst’ staat er niet voor niets. Er zijn talloze middelen op de markt die zwangerschappen helpen voorkomen. De anticonceptiepil, het spiraaltje, de Nuvaring, condooms of als de angst groot is dat er iets is misgegaan de morning-afterpil. En wij vrouwen voelden ons relatief veilig.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Annelies Beltman

Relatief, want geen enkele van deze middelen geeft honderd procent garantie op het uitblijven van een zwangerschap. Iedereen kent wel (horror)verhalen van/via vriendinnen of kennissen die dachten het veilig te doen en ineens zwanger bleken. Dat hoeft overigens niet altijd nadelig te zijn, maar de bedoeling van anticonceptie is voorkomen.

Eerder dit jaar bleek dat het gebruik van de pil Diane-35 gevaarlijke risico’s met zich meebrengt: 35 vrouwen overleden door de bijwerkingen. En ook andere zogeheten derde- of vierdegeneratiepillen bleken gevaarlijk. Al deze pillen verhoogden de kans op trombose.

Gisteren werd bekend dat vrouwen die meer wegen dan 75 kilo pech hebben als ze de morning-afterpil Norlevo willen gebruiken. Bij hen werkt de pil mogelijk niet, waardoor ze toch zwanger kunnen worden. De morning-afterpil is een soort laatste redmiddel, maar nu dus alleen nog als de weegschaal minder dan 75 kilo aangeeft. Kennelijk is dit al twee jaar bekend bij de fabrikanten, maar bereikt het onze oren nu pas.

En vandaag kwam er ook nog slecht nieuws over de Nuvaring, een populair alternatief voor de anticonceptiepil. Bij tweeduizend Amerikaanse vrouwen heeft de ring trombose, longembolieën en herseninfarcten veroorzaakt. Althans, daar wordt de fabrikant, MSD, van beschuldigd. De Nuvaring, ontwikkeld in het Brabantse Oss, is een kunststof ring die maandelijks vaginaal wordt ingebracht. Er zouden vijf Amerikaanse vrouwen zijn overleden door het gebruik van de ring, en hoewel in Nederland geen doden zijn gemeld, zijn er wel 31 gevallen van embolie gemeld.

Dus wat nu? Blijft een spiraaltje over als enige betrouwbaar middel? Of moet er massaal worden gestopt met anticonceptiemiddelen, met uitzondering van condooms? Het vertrouwen in de bestaande middelen heeft een flinke deuk gekregen. De verkeerde anticonceptie, en voor je het weet beland je in het ziekenhuis. En zelfs daar ben je niet veilig, als artsen hun smartphone intensief blijven gebruiken.