Spring naar de content

Schokkend: Desi Bouterse censureert Surinaams Jeugdjournaal

Terwijl president Desi Bouterse in Zuid-Afrika zijn inspiratiebron eert, wordt op de Surinaamse staatstelevisie (STVS) een item over de Decembermoorden abrupt beëindigd. Hieronder het gewraakte fragment van het Surinaamse jeugdjournaal.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Robert Alting

Er wordt weleens gezegd: bij God en in Suriname is alles mogelijk, maar voor veel Surinamers moet het toch een schok geweest zijn toen gisteravond, iets na zeven uur plaatselijke tijd, het beeld van de televisie op zwart ging. Doordat de presentatrice van het Tien Minuten Jeugdjournaal net een item over de Decembermoorden had aangekondigd, was voor velen waarschijnlijk direct duidelijk dat het hier niet om een stroomstoring of een ander technisch mankement ging, maar dat het de lange arm van Desi Bouterse was die ingreep.

Het Tien Minuten Jeugdjournaal is in Suriname in de afgelopen jaren uitgegroeid tot een immens populair programma, dat door jong en oud wordt gewaardeerd. Het is educatief, vlot, en heikele thema’s worden niet uit de weg gegaan. Sterker: het jeugdjournaal is een van de weinige onafhankelijke journalistieke nieuwskanalen van het land. Mede daardoor heeft het programma in de afgelopen jaren nationaal en internationaal meerdere prijzen gewonnen.

Hoofdverantwoordelijken hiervoor zijn Hennah Draaibaar (oud-correspondent van de NOS) en haar man, producent Eddy Wijngaarde. Saillant detail: Eddy Wijngaarde is de broer van Frank Wijngaarde, een van de vijftien slachtoffers van de Decembermoorden. Hennah Draaibaar over het afbreken van de uitzending van het Tien Minuten Jeugdjournaal: “Ik ben geschokt, maar vooral van slag. Als je de intentie hebt om opruiend bezig te zijn of staatsondermijnend, kan je de bui zien hangen. Maar wij zijn een onafhankelijk programma dat nieuws maakt voor kinderen. En dat zijn niet alleen programma’s over blokfluitende kinderen.”

Maar Suriname is en blijft Suriname. en sinds de aanstelling van Bouterse als president wordt de persvrijheid in het land met argusogen gevolgd. Het was immers Bouterse die in de jaren tachtig als legerleider alle media onder censuur plaatste. Ook tegenwoordig doet hij er alles aan om het bestuur van het land zo in te richten dat hij als een kleine Chávez kan heersen. Eén van zijn liefhebberijen: de geschiedenis van het land (lees: zijn aandeel in de geschiedenis van het land) naar eigen hand zetten. Schoolboeken waarin zijn rol van in de Decembermoorden wordt behandeld, heeft Bouterse verboden, en het Fort Zeelandia, de plek waar de Decembermoorden plaatsvonden, richt hij naar eigen inzicht in als een Nationaal Museum.

In een reactie op het afbreken van de uitzending laat de STVS bij monde van directeur Shirley Lackin (familie van de minister van Buitenlandse Zaken) weten dat het programma deze keer niet van te voren ‘gescreend’ was, en dat het beeld daarom plotseling op zwart ging. “Dat is censuur,” aldus Draaibaar. Kijk hieronder de reportage.