Spring naar de content

Facebooken doe je in een… vliegtuig!

Het lijkt gedaan met de enige plek ter wereld waar je nog niet bereikbaar bent: binnenkort mag namelijk zelfs in het vliegtuig je smartphone aan. Het Europees Agentschap voor de veiligheid van de luchtvaart (EASA) heeft de ‘richtlijnen over het gebruik van draagbare elektronische apparatuur’ aan boord van vliegtuigen namelijk aangepast.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Eva Bosgraaf

Smartphones, tablets en e-readers mogen binnenkort gedurende de hele vlucht aan blijven staan. Nu is het nog zo dat dergelijke apparatuur uitgezet moet worden op het moment dat het vliegtuig zijn deuren sluit en begint met taxiën: de signalen die de mobiele apparatuur uitzendt zouden storend kunnen zijn voor de apparatuur in de cockpit.

Vliegtuigmodus
Bewijs daarvoor is echter nooit geleverd. En toen het in oktober voor Amerikanen werd toegestaan hun smartphones tijdens de vlucht aan te laten, moest de EU wel volgen. En zo geschiedt nu, zij het schoorvoetend. Want: bellen en internetten in de lucht mag straks nog steeds niet van de EU. Het enige wat wordt toegestaan, is de vliegtuigmodus.

“We zetten vandaag de eerste stap door het gebruik van elektronische apparatuur toe te staan tijdens het taxiën, opstijgen en landen,” zegt Europees commissaris voor Vervoer Siim Kallas in een persbericht. “In een volgende fase zullen we nagaan hoe een verbinding met het netwerk tot stand kan worden gebracht aan boord van vliegtuigen.

Dode mus
Het zal nog wel even duren voor bellen toegestaan zal zijn in vliegtuigen. Op dit ogenblik kan alleen verbinding met het netwerk worden gemaakt in vliegtuigen die speciaal daarvoor zijn uitgerust. In dat geval maakt de passagier geen verbinding met het normale, maar met een veiligheidsgecertificeerd boordsysteem. Er zijn nog maar een paar vliegtuigen uitgerust met dit systeem.”

Vliegtuigmodus
We zijn straks dus nog niet bereikbaar in de lucht, maar we zullen in ieder geval foto’s kunnen maken, muziek kunnen luisteren, onze agenda’s kunnen bekijken en spelletjes kunnen spelen. Met dank aan de EU!