Spring naar de content

‘Bram Vermeulen staat in hetzelfde rijtje als Kanye en Tupac’

Lang niet iedereen weet meer wie Bram Vermeulen is, en dat is jammer, erg jammer, vindt rapper en theatermaker Akwasi, die vooral bekend is als lid van de Amsterdamse hiphopformatie Zwart Licht. Daarom werkt hij aan een album met bewerkingen van nummers van een van Neerlands beste kleinkunstenaars ooit.      

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Robert Alting

Akwasi (25) kan zich de dag nog goed herinneren dat hij voor het eerst in aanraking kwam met de muziek van kleinkunstenaar Bram Vermeulen. Het is mei 2011 als hij alleen in een hotelkamer op Terschelling zit en hem ineens te binnen schiet dat een collega-theatermaker hem onlangs had gewezen op een hem onbekende Nederlandse zanger. Na even speuren op internet vindt hij een korrelig filmpje waarin een blanke man met een stoppelbaardje wordt geïnterviewd door een hem al even onbekende Martin Simek. De man met het baardje zingt een nummer dat Een wedstrijd heet.
“Het kwam meteen bij me binnen,” zegt Akwasi. “Hij raakte me. Sterker nog: hij heeft me tot tranen toe ontroerd. En ik begreep dat maar niet. Ik heb nog nooit meegemaakt dat ik moest huilen van muziek.”

Die avond werd de kiem gelegd voor Akwasi’s bewondering voor Bram Vermeulen, die volgend voorjaar zal uitmonden in een album vol nummers van Vermeulen die Akwasi heeft bewerkt. Een van de nummers die op Daar ergens, zoals het album gaat heten, zal verschijnen, is al uitgebracht.

Waarom een album met muziek van Bram Vermeulen?
“Hij heeft mij ongelooflijk geïnspireerd. Normaal gesproken als mensen me Nederlandstalige muziek laten horen, bijvoorbeeld André Hazes of Marco Borsato, denk ik: ja leuk, het zit goed in mekaar, maar het doet me niks. Ik luister zelden naar Nederlandstalige muziek, dus van Bram Vermeulen had ik nog nooit gehoord, maar zijn muziek pakte me meteen. Hij had een bepaalde soul. Als ik mijn ogen dicht zou doen, zou ik denken dat het een black man was. Toen ik later las dat-ie in 2004 is overleden, wilde ik een ode aan hem brengen.”

Wat sprak je aan in hem?
“Hij is multidisciplinair. Hij was actief als schrijver, als songwriter, als muzikant, als producer, als schilder. Hij deed veel verschillende dingen, en ik doe dat ook heel graag. Er zijn raakvlakken tussen mijn werk en het zijne. Zijn stemgebruik, zijn hese stem, de manier waarop hij dingen vertelt, met kleine dingen grote verhalen vertellen. Daar wilde ik meer van weten. Ik heb veel research naar hem gedaan en ik kan echt zeggen dat hij me heeft beïnvloed. Hij heeft me geïnspireerd tot dit album. Hij staat voor mij in hetzelfde rijtje als Kanye West en Tupac.”

Wanneer ontstond het idee om een album te maken?    
“Als afstudeerproject aan de Toneelacademie van Maastricht heb ik een voorstelling met nummers van Vermeulen gemaakt. Dat werd een succes, en toen dacht ik eerst: ik maak een EP, gewoon wat nummertjes. Maar een jaar geleden dacht ik: we moeten een heel album maken, want volgens mij kunnen we hiermee de harten van mensen bereiken. En daarbij is het volgend jaar tien jaar geleden dat hij is overleden. Ik wilde een eerbetoon maken, want ik kan nu al zeggen dat mijn leven door hem is veranderd. Zijn muziek inspireerde me zelfs om een eigen platenlabel op te starten, Neerlands Dope.”

Hoeveel nummers komen er op het album?
“Mijn band en ik hebben tweehonderd nummers van Vermeulen beluisterd, dertig daarvan hebben we bewerkt en we selecteren er vijftien voor het album. Daarmee kunnen we de muziek van Bram Vermeulen naar de rest van jong Nederland brengen. Hij is van de generatie van onze ouders, en als ik rondvraag bij mensen tussen de twintig en vijfentwintig jaar kennen heel veel mensen Bram Vermeulen niet, tenzij ze actief zijn in de kleinkunst en dat is zonde, erg zonde. Het zou geweldig zijn om het publiek van Zwart Licht en Bram Vermeulen samen te brengen.”