Spring naar de content

AEX 400, that’s the question

Als ik begin te schrijven, vanuit een skioord in Italië, is het vrijdagochtend rond 8.30. De afgelopen twee dagen is daar dan eindelijk ook de sneeuw gevallen die we nodig hebben, en vanochtend is de lucht strak blauw. Gisterenavond kwamen we aan, deze dag pakken ze ons niet meer af.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Dr. Doom

Uit plichtsgevoel en beroepsdeformatie kijk ik naar de verwachte opening van de Amsterdamse beurs. De future – die geeft vanaf 8.00 uur een indicatie – ziet er spectaculair uit; hij noteert al voor de echte opening boven de 400. Dat wil nog niet zeggen dat de AEX ook werkelijk boven die grens zal komen: het is de januari-future, die heeft nog een verwachtingswaarde van een paar weken en is daardoor altijd wat duurder dan de AEX zelf.

Het zal er vandaag dus om gaan spannen: doet-ie het of doet-ie het niet? Beleggers die al een paar weken geleden op de 400-berichten afkwamen en instapten likten twee weken later hun wonden met een verlies van ruim 5 procent. Daarvoor had ik ze gewaarschuwd, maar iets later adviseerde ik ze toch om gewoon te blijven zitten: die 400 zouden we nog wel gaan zien.

En vandaag, even na 9.00 uur, is het zo ver: de 400-grens wordt doorbroken en de AEX zal er de rest van de dag een beetje omheen meanderen.

Kort daarop gaat mijn mobiel: RTL Z aan de lijn. Een paar weken geleden belden ze, bij een stand rond de 398, of ze langs mochten komen als het zo ver was: die doorbraak van de 400. Dat mocht, maar vanochtend moest ik ze toch teleurstellen. Want een cameraploeg naar Bormio sturen, dat was misschien wat overdreven. Overigens gaat het hier ook hard, maar dan naar beneden. De World Cup skiën wordt hier gehouden.

Resteert de vraag: wat doet die AEX 400 er eigenlijk toe?

Het antwoord is teleurstellend: niks. In termen van gangbare prognoses betekent die 400 helemaal niks. 423 zou dat wel doen, als een belangrijk correctieniveau van de voorgaande meerjarige instorting van de AEX.

Het maakt dat ik mijn long-posities – die profiteren van deze stijging – heel goed in de gaten hou, ze bescherm of winst neem. Tegelijk bouw ik op dit niveau al weer short-posities op die profiteren van een daling. Die zou zomaar al in de tweede helft van januari 2014 kunnen inzetten.

Dr. Doom is een pseudoniem. Als belegger is hij verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Beleggingsvereniging Fibonacci. Op het moment van het schrijven van deze column heeft de vereniging posities in Ahold, Akzo Nobel, ASML, DSM, Heineken, Philips, Shell en Unilever en is neutraal in de AEX. De positie in de AEX is kortlopend en wisselt regelmatig. Die kan dus nu al anders zijn. Volg Dr. Doom op Twitter.
———

Download de gratis app van Tablisto om ons maandblad op uw tablet te lezen
Volg HP/ De Tijd op Twitter

Onderwerpen