Spring naar de content

Ghana neemt telefoon niet op als Amsterdam belt

Ik was er niet van op de hoogte, maar Amsterdam heeft een stedenband met Accra, de hoofdstad van het West-Afrikaanse Ghana. Wat de twee steden met elkaar gemeen hebben? Behalve dat ze allebei beginnen met een A nagenoeg niets. De stedenband, aangegaan in 2004, is dan ook geflopt.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Iris Hannema

Telefoon werkt niet
Amsterdamse adviseurs zijn er volgens het gemeentelijk bureau internationale betrekkingen nooit in geslaagd in contact te komen met hun collega’s in Ghana, zo meldt Het Parool  
Ook pogingen om de burgemeester van Accra te spreken te krijgen over de uitvoering van de overeenkomst liepen op niets uit.

Hilarisch
Ik moest daar hard om lachen. Niet omdat het samenwerkingsproject (of moet dat participatie heten?) mislukt is, maar omdat ik levendig voor me zie hoe het project totaal kon ontsporen.

Door de taal, bijvoorbeeld. Van het Engels in Ghana verstond ik geen jota. Ze spreken er in slang, staccato, vrijwel zonder gebruik van werkwoorden. Lastig te verstaan. Iedereen noemt elkaar auntie of brother, maar als je blank bent, heet je ‘obruni’, letterlijk ‘witte’.

Dan de nationale Ghanese handshake: eerst een hand geven, vervolgens elkaars wijs- en middelvinger vastpakken en er zo hard aan trekken dat je de kootjes hoort knakken. Een tijdrovende gewoonte, want ik kon er geen bal van, dus moest het steeds opnieuw. “Obruni kan het niet!” bulderden ze dan in het Ghanese Engels.

Oefenen, oefenen
De Amsterdamse ambtenaren hadden dus eerst op Ghanese taalles gemoeten en oefenen op die handshake, dan pas praten over waterzuiveringsinstallaties en straatnaamgeving. Er zijn genoeg toffe Ghanezen in Amsterdam te vinden met wie de gemeentelui dat hadden kunnen instuderen alvorens tot zaken over te gaan. Maar goed, dan moeten ze in Ghana de telefoon wel opnemen natuurlijk.

Reisjournalist Iris Hannema (1985) reist sinds 2008 schrijvend en fotograferend, in haar eentje, de wereld over. In februari 2014 debuteert zij bij De Arbeiderspers met ‘Miss yellow hair, hello!’ Als u wilt weten waar zij zich nu bevindt, kunt u haar volgen op Twitter.

Onderwerpen