Spring naar de content

In 2013 is het internet een slagveld geworden

Van een zonovergoten groene weide waar je met vrienden praat en informatie uitwisselt, is het internet dit jaar verworden tot een slagveld waar je je leven niet zeker bent en je van alle kanten wordt aangevallen, beluisterd, bespot en beschuldigd.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Geert Poorthuis

Wat ooit, zo’n twintig jaar geleden, begon als een hulpmiddel om de mensheid van zijn natuurlijke grenzen te bevrijden, is uitgelopen op de meest gruwelijke nachtmerrie denkbaar: onze privacy is verdwenen. Dat hebben de nieuwste onthullingen over de NSA, maandag in het Duitse blad Der Spiegel, wel duidelijk gemaakt.

Hoewel die onthullingen steeds krankzinniger worden, maakt zich toch een zekere gelatenheid van ons meester. Oké, de Amerikanen infiltreren de transatlantische kabels. Oké, wie in Amerika een computer bestelt moet er rekening mee houden dat die door de geheime diensten eerst even uit elkaar wordt geschroefd en van afluisterapparatuur voorzien. Oké, de foutmeldingen die u verstuurt naar Microsoft (u nog wel) dienen als ‘binnenkomer’ in uw computer, en zelfs in een nieuwe computerkabel zitten tegenwoordig radiozenders zonder dat u dat weet. Dat kun je bijna niet verzinnen.

Terug bij af
Daarmee is het internet in feite terug bij af. Het ontstond ooit als een werktuig van het Amerikaanse leger en groeide uit tot een wereldwijd communicatiesysteem. Naar nu blijkt is het al die tijd een hulpmiddel van de verschillende overheden gebleven, alleen bedoeld om de macht te grijpen en te behouden. We hebben ons met zijn allen vrijwillig in een Big Brother-systeem gestort en kunnen voortaan geen (digitale) stap meer zetten zonder dat die wordt geregistreerd. Nu bovendien zeker in ontwikkelde landen als Nederland zowat alles (van stoplichten en dijken tot aan elektriciteitscentrales) aan het internet ‘hangt’, is het een huiveringwekkende gedachte wat overheden met die macht kunnen doen.

Is het nog wel mogelijk aan deze machtsgreep te ontsnappen? Het lijkt een illusie om te denken dat we er met een paar eenvoudige veiligheidsmaatregelen (encryptie bijvoorbeeld) zouden zijn, nu de NSA al jaren onder de beste hackers personeel blijkt te werven. Dat zijn de mensen die die encryptie hebben uitgevonden en dus ook kunnen breken. En de huidige inrichting van het internet is zo opgezet dat we er praktisch niet omheen kunnen onze data via Amerikaanse servers en Amerikaans grondgebied te laten verlopen.

Helemaal opnieuw inrichten
Op het jaarlijke hackerscongres van de Duitse Chaos Computer Club, dat maandag werd afgesloten, werd geopperd het internet helemaal opnieuw in te richten met inachtnemning van de grondrechten van vooral veel Europese burgers. In de meeste Europese landen is het recht op privacy en veiligheid namelijk bij wet vastgelegd, waar dat in de VS na 9/11 ernstig is uitgehold. Een goed plan, maar wel van zeer lange adem. Maar veel anders lijkt er niet op te zitten.

Onderwerpen