Spring naar de content

Revolutie Egypte bracht voor kunstsector wél goeds

Al heeft de Egyptische revolutie misschien niet op elk gebied opgeleverd wat veel mensen hadden gehoopt, de kunstsector heeft er in ieder geval een flinke boost van gekregen. Dat is te zien in dit filmpje van CNN (lees verder na het filmpje).

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Carlijn Teeven

Sinds de Arabische Lente zijn kunstenaars niet langer beperkt tot hun galeries en ateliers, en gaan ze steeds vaker de straat op. Muren in Caïro die drie jaar geleden nog grauw en kaal waren, zijn nu met graffiti omgetoverd tot kleurrijke kunstwerken. In bepaalde straten in de stad waan je je in een openluchtmuseum.

Vóór de revolutie kende de stad ook wel vormen van street art, maar meestal gebeurde dat in het geheim of was het nauwelijks zichtbaar. Graffiti of posters werden verscheurd of overgeschilderd en straatartiesten werden door de politie weggejaagd of gearresteerd.

Tijdens de opstand in 2011 werden muurschilderingen en graffiti gebruikt als een vorm van vreedzaam protest. En nu nog hebben veel kunstwerken een emotionele lading: ze uiten sociale woede of politieke frustratie of herdenken omgekomen demonstranten.

Helaas werken de kunstenaars in Caïro (nog) niet helemaal zonder risico. In mei 2011, kort na de revolutie, werd Egypte’s bekendste straatartiest Ganzeer opgepakt, nadat hij op een poster kritiek had gegeven op het militaire regime. Afgelopen zomer werd een werk van beeldhouwer Alaa Abdel Hameed vernield omdat het beledigend zou zijn voor de strijdkrachten.