Spring naar de content

HP/De Tijd nummer 1: Bitcoins, de zwerver die een miljonairszoon bleek en wonen naast de voedselbank

Het eerste nummer van HP/De Tijd ligt vanaf 15 januari in de winkel. In deze wordt het thema geld van allerlei kanten belicht. 

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Paul Geraedts

 

winkler
Jerry Winkler

‘Ik heb geen miljoenen, maar ik ben hartstikke rijk’
Het was wereldnieuws in 2010: een zwerver bleek een miljonairszoon te zijn. Als iemand armoede én rijkdom aan den lijve heeft ervaren, is het wel Jerry Winkler, de dakloze die verwekt werd door een steenrijke zakenman. ‘Nu wil iedereen mijn mening horen. Dat was wel anders toen ik met mijn soepkommetje buiten stond.’

Bitcoins: de ideale nieuwe munt of ordinaire hype?
Het gonst rond de bitcoin, een virtueel betaalmiddel. Sinds de introductie ervan steeg de koers explosief , bezitters werden plotsklaps multimiljonair. Visionairs voorspellen al het einde van de traditionele banken. Gaat dat echt gebeuren? Of is de bitcoin de nieuwe internetbubbel?

Reken u rijk

Dood en belasting zijn de enige twee zekerheden in het leven. Maar uw fiscale leed valt aanzienlijk te verzachten middels een vijftal tips die u fiscaal voordeel opleveren. Onder meer het voordeel van milieuvriendelijk beleggen, uiteraard tegen een vriendelijk belastingtarief. Ook onderhoud en renovatie van uw eigen mening heeft in 2014 nog steeds een laag btw-tarief.

bookingLaagsteprijsgarantie? Had je gedroomd
Een hotelkamer is zo geregeld via sites als Booking.com en TripAdvisor. Maar die zijn niet zo goedkoop als ze lijken. De torenhoge comissie die ze berekenen, betaal je als klant uiteindelijk gewoon zelf. De hotels op de site dragen 15 tot 25 procent commissie af aan de giganten, en dit wordt doorberekend in de prijs van de kamers. Logisch toch? ‘Wie naar een concert van de Rolling Stones gaat, rekent ook niet rechtstreeks af met Keith Richards’.

 

mmaKooivechten: een schimmige miljardensport
Een klap in het gezicht van de bescaving, zo beoordeelden velen de bloedige matpartijen. Inmiddels is het kooivechten onder auspiciën van vechtsportorganisatie UFC uitgegroeid tot een miljardenbusiness, behoort het in de Verenigde Staten tot de vijf populairste sporten en komt de UFC dit jaar met zes evenementen naar Europa. In Nederland rust er nog altijd een verbod op de brute kooigevechten en de massale evenementen die als ‘netwerkbijeenkomsten voor het criminele circuit’ gezien worden.

Wonen op de hoek van een voedselbank
Krap bij kas zitten we allemaal weleens. Maar wanneer ben je echt arm? En hebben echte armen wel wat aan onze goedgeefsheid? Pauline Bijster over geld, geven, het ongemak van leven naast een voedselbank en waarom tobben over geld je letterlijk dommer maakt.

voedselbank

Rijk worden kun je leren
Geld heet ook wel het slijk der aarde. Dat klinkt onaardig, maar af en toe een beetje in de modder rollen is wel fijn. Journalist Nathalie Huigsloot kan dat niet, haar vermogen is zwaar negatief. En dan is ze volgens sommigen ook nog ‘schokkend dom’ in geldzaken. Maar voor zelfs zo iemand is het mogelijk om rijk te worden, blijkt uit haar zoektocht.

Joop Braakhekke
Joop Braakhekke

De culturele agenda van Joop Braakhekke
Zijn moeder was operazangeres, en zelf had hij acteur willen worden. Maar hij werd kok. De beste tv-kok van Nederland zelfs, naar eigen zeggen. En wat hem betreft is koken ‘óók een hoge vorm van kunst’. Wat leest, kijkt en luistert Joop Braakhekke (1941)?

De tv-kok leest graag culinaire literatuur die ‘soms lezen als pure poëzie’, maar ook schrijvers als Harry Mulisch of Simon Carmiggelt zijn hem niet vreemd. Aan zijn muur hangt een doek van Herman Brood, maar daar snapt hij naar eigen zeggen niets van. Het theater of de film moet hij door zijn werk in de avonduren vaak laten schieten en hij moet niets hebben van theatervoorstellingen waarin het leven van ‘Grote Mensen’ nagedaan wordt, zoals Ramses Shaffy of Toon Hermans.

Nooit een cent te makken
Top-dj’s als Tiësto en Afrojack verdienen miljoenen en vliegen in privéjets de wereld rond. Daartegenover staan duizenden Nederlandse popmuzikanten die het met ietsje minder moeten doen. Rapper De Gelogeerde Aap, zangeres Eefje de Visser gitarst/zanger Tommy Ebben en oude rot in het vak Peter te Bos van de rockband Claw Boys Claw doen uit de doeken over de realiteit van de poldermuzikant. ‘Als ik zo doorga, heb ik op mijn vijfenzestigste niks’.

muzikanten

En verder: Dries Muus met een aantal literaire klassiekers over het thema geld, een zelfportret van Marlies Dekkers, die recent een faillissement te verwerken kreeg. In de rubriek bloedverwanten ex-hockeyster Fatima Moreiro de Melo die een nieuwe carrière als professioneel pokeraar begon. En de financiële achtbaan van topkok Ron Blaauw, die jarenlang voor een hongerloontje kookte en twee Michelinsterren inleverde om het faillissement van zijn zaak te voorkomen. Tot slot: de vijf grootste financiële schandalen uit de recente geschiedenis voor u op een rijtje gezet.

Onderwerpen