Spring naar de content

Waarom de veiligste computer gratis is

De Britse Geheime Dienst is zeer goed, zo hebben we de afgelopen maanden geleerd, in het kraken en bespioneren via computers en smartphones, dus als die zelf onderzoek doet naar het veiligste besturingssysteem dan spitsen we de oren. Hun recente advies: gebruik op je computer Ubuntu 12.04, een vorm van Linux. Veel veiliger dan Windows en zelfs beter op veel punten dan de Mac’s. En het is nog gratis ook.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Geert Poorthuis

Het onderzoek is vorig jaar verricht door de Communications Electronics Security Group (CESG) van het Government Communications Headquaters (GCH), zeg maar de Britse Geheime Dienst. Van de vele miljoenen computers die bij Britse overheidsdiensten en bedrijven staan draait nog een groot deel op Windows XP. Microsoft stopt echter binnenkort met het op peil houden van dat antieke systeem dus moet men op zoek naar een alternatief.

De CESG onderwierp daarom een achttal besturingssystemen voor de pc en de smartphone aan een aantal tests die te technisch zijn om hier toe te lichten. Samen geven ze echter aan hoe vatbaar de systemen zijn voor inbraken, mal -en spyware, hoe bedrijfszeker ze zijn en hoe vriendelijk in het gebruik. Windows 7 en Windows 8 kwamen er niet best van af, Mac OS’en ietsje beter. Duidelijke winnaar was Ubuntu 12.04 en naar wij aannemen varianten als Linux Mint 13 en Xubuntu 12.04. Ook redelijk veilig bleek Android 4.2, maar merkwaardig genoeg alleen op Samsungtoestellen. De reden daarvoor kennen wij niet.

Nu is de wereld van Linux omgeven met een waas van geheimzinnigheid en jaloezie. Ooit werd het in de jaren ‘90 van de vorige eeuw gelanceerd als een open, gratis en vooral vrij verder te ontwikkelen systeem. Inmiddels bestaan er duizenden varianten waarvan sommige een veel te grote technische kennis van het binnenste van uw computer vereisen om voor Otto Normalverbraucher interessant te zijn. Bovendien bestrijden de aanhangers van de diverse systemen elkaar alsof het om een religieuze oorlog gaat. Stammenstrijd is nog licht uitgedrukt.

Met de komst van de firma Canonical is daar voor een deel een eind aangekomen. Dit Londense bedrijf bracht een gebruiksvriendelijke variant op de markt en doopte die Ubuntu, een Afrikaans woord voor menselijke eenheid. Inmiddels zijn er diverse varianten van dat Ubuntu te krijgen, wel allemaal met hetzelfde technische hart. Ze hebben gemeen dat ze gratis te downloaden zijn (dat kunt u zelf wel even googelen) en eenvoudig te installeren, zelfs voor iemand zonder veel computerkennis. Ook aardig is dat het systeem goed draait op oudere computers zonder veel geheugen. Zoals het antieke apparaat (uit 2005) waarop ik dit stuk schrijf. Ooit door een familielid afgedankt omdat het ‘kapot’ zou zijn. Het snort hier al jaren tevreden op Ubuntu.

Onderwerpen